hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Gyermekek MR-adatbázisa

MR-adatbázist hoztak létre az Egyesült Államokban hat gyermekgyógyászati központ bevonásával. A kóros agyműködéssel járó betegségeket ugyanis egyre szélesebb körben vizsgálják MR-rel, a gyermekkori pszichiátriai és neurológiai kórképekkel járó elváltozások korai felismerését azonban nagymértékben nehezíti, hogy az egyes agyterületek mérete és szerkezete életkortól és nemtől függően változik. Mivel nincsenek egészséges gyermekek vizsgálatán alapuló korspecifikus értékek, nem lehet eldönteni, hogy például a hiperaktivitás miatt vizsgált gyermeknél észlelt elváltozások kórosak-e, vagy normál variánsnak tekinthetők.
Az 500 egészséges gyermek (7 napostól 18 évesig) agyáról készült MR-felvételek alapján a kutatók az egészséges agyfejlődésre vonatkozó növekedési görbéket állítanak fel, amelyekről le lehet olvasni az egyes agyterületekhez az adott életkorban tartozó méreteket és szerkezeti jellegzetességeket. A remények szerint az így létrehozott referenciaértékek segíthetik a gyermekkori neuro-pszichiátriai betegségek korai felismerését, esetleg a kezelés ellenőrzését.
A készülő adatbázis a tervek szerint fél éven belül nyilvánosan is hozzáférhető lesz. Az érdeklődő orvosok és kutatók a vizsgálati protokollt az alábbi e-mail címen kérhetik el: [email protected].

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. VÁSÁRHELYI BARNA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés