hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Gyengébb immunerősítést jelent egy omikron fertőzés az előző változatokhoz képest

Az Imperial College London kutatói a Science folyóiratban közölték új vizsgálatuk eredményét, miszerint a koronavírus omikron variánsa a többi változatnál kevésbé erősíti az immunrendszert egy új esetleges fertőzéssel szemben.

A világjárvány során az egyik általános feltételezés az volt, hogy a fertőződés során a beteg természetes immunerősítésre tesz szert, így a jövőben már könnyebben hárítja el az azonos vagy hasonló fertőzéseket. A kutatók szerint azonban még a háromszor oltott embereknél is csak gyenge immunerősödést vált ki egy omikron fertőzés egy újabb omikron fertőzéssel szemben.

Érdekesség ugyanakkor, hogy a többi változattal (alfa, béta, gamma, delta és az eredeti őstörzs) szemben jelentősen megerősíti az immunrendszert egy omikron fertőzés. A kutatócsoport szerint eredményeik segíthetnek megmagyarázni, hogy miért volt annyira gyakori az "áttörés" és az ismételt fertőzések előfordulása a világjárvány omikron hullámában. Hangsúlyozzák azonban, hogy a vakcinázás továbbra is védelmet nyújt a súlyos megbetegedések és a halálozás ellen, még az omikron esetében is.

Forrás: Catherine J. Reynolds et al, Immune boosting by B.1.1.529 ( Omicron) depends on previous SARS-CoV-2 exposure, Science (2022).

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink