hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Gyárlátogatás vagy klinikai gyakorlat?

Az orvosegyetemi képzés jó, de korántsem tökéletes

Bár sokan erős túlzásnak tartják, mégis előfordul, hogy egy magyar egyetemről kikerülő fiatal orvosnak gondot jelent beadni egy injekciót. A hazai elméleti orvosképzés messze földön híres, a medikusok azonban arra panaszkodnak, hogy a klinikai gyakorlatok sokszor inkább „gyárlátogatásnak” tűnnek. Szakemberek szerint a klinikai képzést mindenképpen gyakorlatiasabbá kell tenni, a jövő magyar orvosainak meg kell tanulniuk csapatban dolgozni és szem előtt tartani, hogy minden döntésük pénzbe kerül. 

A magyar orvosképzést, különösen az elméleti oktatást a világon szinte mindenütt magas színvonalúnak tartják és elismerik. Ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy nyugat-európai, sőt egyesült államokbeli egyetemek is előszeretettel küldik hallgatóikat Magyarországra az első két elméleti alapozó év elvégzésére. Ezzel együtt sokan úgy vélik: van mit finomítani a képzés tartalmán.

Vojnik Mária, az egészségügyi tárca politikai államtitkára az idén áprilisban húszéves fennállását ünneplő Magyar Orvostanhallgatók Egyesületének rendezvényén elmondta, hogy a magas színvonalú elméleti képzés mellett erősíteni kell a gyakorlati oktatást, vagyis elsősorban a betegekhez fűződő kapcsolatot, amelynek eredményeként „az orvosnak az egész embert kell néznie a gyógyítás során”. 

A magyar orvosképzés előnye, hogy olyan szilárd elméleti alapot ad, amely könnyen befogadhatóvá teszi a tudomány legújabb eredményeit – mondja Muszbek László professzor. Az egészségügyi tárca felsőoktatásért felelős miniszteri biztosa szerint a gyakorlati képzést érintő kritikák egy része megalapozott, de több más országgal összehasonlítva nálunk a hallgatónak még mindig több lehetősége van arra, hogy beteggel találkozzon.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Joób Sándor
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés