hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Görbék és események

Meddig csökkenthető?

Évek óta vita tárgya, hogy létezik-e J alakú görbe a hypertonia kezelése során, azaz van-e olyan kritikus érték, amely alá nem szabad csökkenteni a vérnyomást, mert az már növeli a kardiovaszkuláris morbiditást és mortalitást. A Current Cardiology Reports novemberi számában alapos elemzést olvashatunk a kérdéskörről.

A szív- és érrendszeri betegségben nem szenvedők körében végzett nagy számú megfigyelés arra utal, hogy nincs olyan kritikus küszöb, amely alá nem szabad csökkenteni a vérnyomást, mert az már növeli a kardiovaszkuláris morbiditást és mortalitást. Cruickshank a Current Cardiology Reports novemberi számában ezt a kérdéskört elemzi.

A koszorúér-keringés jellemzője, hogy szinte kizárólag csak a diasztolé idején jut vérellátáshoz a myocardium. Az egészségesek esetében mintegy ötszörösére képes növekedni a coronaria-áramlás (ötszörös a rezervkapacitása). A koszorúerek szűkülete ezt nagyban csökkenti – a 85 százalékos szűkület már teljes mértékben kimeríti az alkalmazkodási lehetőségeket. Ezért koszorúér-betegségben a diasztolés vérnyomás csökkenése szívizom-ischaemiát okozhat. A szívizomzat ereinek átépülése („remodeling”) miatt a hypertonia okozta balkamra-hypertrophia tovább mérsékli a rezervkapacitást. Súlyos balkamra-hypertrophia esetén a hirtelen vérnyomásesés ischaemiát provokálhat.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Nagy Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés