hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Genetikai alapú individualizált táplálkozási tanácsadás?

Napjainkban az iparilag fejlett országokban egyre népszerűbb a genetikai információn alapuló individualizált táplálkozási tanácsadás; az Advances in Nutrition áttekintő közleménye megvizsgálja, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint mennyire hihetünk ennek az új trendnek.

Német kutatók (Technical University of Munich/TUM) szisztémás elemzésnek vetették alá a szakirodalmat, hogy megállapíthassák: alátámasztják-e bizonyítékok a gén alapú diétás ajánlásokat. Theresa Drabsch és munkatársai az adatbázisok feltárása eredményeképpen először 10 000 tudományos cikket találtak a témában, majd ezek közül azonosították azokat (N= 39 szakcikk), amelyek a genetikai faktorok és az össz-kalória-, a szénhidrát-, valamint a zsír-bevitel kapcsolatát elemzik (Associations between Single Nucleotide Polymorphisms and Total Energy, Carbohydrate, and Fat Intakes: A Systematic Review, Advances in Nutrition).

Az elhízás mára globális egészségügyi problémává vált, a WHO adatai szerint az EU-országokban élő felnőttek 39%-a túlsúlyos (Németországban ez az arány több mint 50%, és a túlsúlyosak ötöde elhízott, írja a TUM közleménye).

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A tanulmány megállapításai szerint eddig kb. száz olyan gént (lokuszt) azonosítottak, amelyek összefüggésben állhatnak a testtömeg-indexszel (BMI), azonban ezek funkciója és az összefüggés mögött álló biológiai mechanizmusok jelenleg nagyrészt ismeretlenek. A TUM Personalized Nutrition & e-Health munkacsoportja azt a célt tűzte ki, hogy megnézze, vajon ezek a BMI-vel kapcsolatba hozott gének befolyásolják-e a táplálkozást.

Mint a kutatók nyilatkozatukban kifejtik, két olyan gént találtak, amelyek kapcsolatban állhatnak az összenergia-felvétellel, az egyik a testzsírtömeg- és elhízás-asszociált gén (FTO), a másik pedig a melanocortin 4 receptor gén (MC4R), azonban csak limitált bizonyíték támasztja alá, hogy az FTO kapcsolatban állna az alacsony, illetve hogy az MC4R kapcsolatban állna a magas kalóriabevitellel.

A kutatók következtetése: jelenlegi tudásunk alapján nem adható genetikai információn alapuló individuális táplálkozási tanács.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink