hirdetés
hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

Fürdővilág Magyarországon – Apadó források

Hazánk lehetne a régió gyógyturisztikai központja

A legtöbb szakember szerint ugyan nem irreális hazánk gyógyturisztikai „régióközpont-álma”, valóra válásához azonban gyökeres változtatásokra lenne szükség mind a fejlesztések, mind a marketing tekintetében. Először is, tudni kellene, mennyi „gyógyturista” érkezik ma évente Magyarországra, milyen az idelátogatók korösszetétele, mennyire elégedettek a kínálattal, mit hiányolnak, mivel elégedettek. Amíg nincs erre vonatkozó felmérés, igencsak nehéz meghatározni, hol, mit érdemes fejleszteni, min kell változtatni.

– Csak a gyógyszállókban eltöltött éjszakák számáról rendelkezünk adatokkal – mondta érdeklődésünkre Bozzay Andrásné, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz (GKM) tartozó turisztikai államtitkárság munkatársa. Ebből legalább annyi kiderül, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken megforduló összes vendég 12,5 százaléka a gyógy- és wellness-szállodákat választotta. Egy másik, talán beszédesebb adat: míg az összesen több mint 80 gyógy- és wellness-szálloda évente átlagosan 60 százalékos kihasználtsággal működik, a többi hotel csak 40 százalékos teljesítményt tud felmutatni.

Az adathiány ellenére már készül a nemzeti turizmusfejlesztési stratégia, amely a 2004 és 2013 közötti időszak céljait, feladatait jelöli ki. Ennek keretében alakítják ki az egészségturizmusra vonatkozó koncepciót. A konkrét tervekhez meg kell várni két, most folyó kutatás eredményét. Az egyik a termálvízkészleteket vizsgálja, a másik pedig azt elemzi, mekkora a kihasználtságuk az utóbbi években épült, illetve felújított gyógyszállóknak, fürdőknek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dobozi Pálma
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés