hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Friss számok a régi kórházi drámában

Nincs megállás, a nyár közepéig kifizetett 60 milliárd forintos adósságkonszolidáció után újra gyűlni kezdtek a kifizetetlen számlák a kórházakban – írja az államkincstár  adatai alapján a Napi.hu.

A július végi 39,1 milliárdról augusztus végére 41,9 milliárd forintra - ebből 25 milliárd a 30 napnál régebben lejárt számla - gyarapodott a kórházi adósságállomány nagysága. A 30 napnál rövidebb ideje lejárt tartozások összege 1,4 milliárddal csökkent, a 30-60 nap között lejártaké 2 milliárddal, több mint 10 milliárdra, míg a 60 napnál régebben lejártaké 2,4 milliárddal 13,3 milliárdra növekedett.

- Az adósság újra beindult növekedése mellett is egyelőre viszonylagos nyugalom van a kórházi beszállítók körében, bár az áprilisi számlák kifizetése akadozik, pontosabban a konszolidációs pénz utalásán kívül a fizetési fegyelem nem javult érdemben – jelezte a lapnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Mivel annak továbbra sincs semmi jele, hogy megállna az adósság újratermelődése, pótlólagos forrás bevonása nélkül a jövő év áprilisában újra ott tarthatunk, mint 2015 tavaszán, azzal a különbséggel, hogy a 2016-os költségvetésben nincs plusz pénz a konszolidációra – olvasható a napi.hu-n.

(forrás: napi.hu)
hirdetés

Könyveink