hirdetés
hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

Fontos a választás szabadsága

Tagállam-bemutató: Németország

A német egészségbiztosítási rendszert köztudottan a magas technológiai színvonal, az orvosválasztás szabadsága, az ellátók és az ellátási típusok sokfélesége és széles köre jellemzi. Mindemellett hiányoznak a rendszerből azok az elemek, amelyekkel hatékonyan lehetne szabályozni a költségeket és kordában lehetne tartani az egyre bővülő – Európában a legnagyobbak közé tartozó – egészségügyi kiadásokat.

Németországban jelenleg 450 különálló, de törvényes felügyelet alá tartozó betegpénztár között választhatnak az állampolgárok. Bár a kisebb pénztárak a ’90-es évek során folyamatosan eltűntek, a majdnem félezres szám így is hatalmas. Igaz, tetemes a jogosultak száma is: 72 millióan vannak. Közülük hozzávetőlegesen 50 millió a járulékfizető biztosított, a többiek eltartotti jogon kapják az ellátást.

A biztosítottak felét a tartományi alapon szervezett 17 AOK (általános helyi betegpénztár) tömöríti. A biztosítottak másik feléről különböző üzemi, illetve szakmai alapon szerveződő pénztárak gondoskodnak. A „törvényes” betegbiztosítók kivétel nélkül önkormányzati irányítás alatt álló, non-profit szervezetek, ahová a munkavállalók hatévente beválasztják képviselőiket. A német rendszer értelmében kötelezően biztosított minden olyan munkavállaló, akinek éves bruttó jövedelme nem halad meg egy bizonyos mértéket (ez a nyugati tartományokban évi 40 000 euró). Jelenleg a német lakosság 88 százaléka kötelezően biztosított vagy annak hozzátartozója, mintegy 9 százaléka magánbiztosított és 2 százaléka a fegyveres erőknek fenntartott külön rendszeren belül biztosított.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Ötvös Péter
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés