2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Folynak egyeztetések a kórházak kieső bevételeinek pótlásáról

A koronavírus-járvány idején kieső finanszírozás pótlásáról folynak tárgyalások – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

A szeptembertől ismét teljesítményfinanszírozást kapó kórházak felszabadíthatják szünetelő kapacitásaikat, azonban ez nem fogja behozni a járvány idején kieső finanszírozást – mondta Gulyás Gergely kérdésre válaszolva a csütörtöki Kormányinfón, hozzátéve, hogy ennek pótlásáról folynak tárgyalások.

A kormányülésen a pandémia kapcsán értékelték az európai és hazai számokat, megállapították, hogy a kontinens országainak többségében romlik a helyzet, a fertőzöttek száma drámai mértékben növekedett az elmúlt két hétben – számolt be a szerdai eseményről a miniszter. Az adatok ismeretében döntöttek arról, hogy Spanyolország a korábbi zöld besorolás helyett a sárga zónás államok közé került. A kabinetminiszter ugyanakkor fokozott óvatosságra intette azokat is, akik „zöld országokba” terveznek utazást. Arra a kérdésre, hogy miként értékeli a kormány, hogy Ukrajnától hazánk vörös besorolást kapott, Gulyás Gergely úgy reflektált, keleti szomszédunk szuverén államként a számára megfelelő szabályokat állapíthat meg, a járvány terjedésének szempontjából – tehát, hogy az ukrán állampolgárok nem jönnek Magyarországra – üdvözlendő döntés született.

Ha a járvány felívelőben van, rendelkezésre kell állnia a szükséges kórházi kapacitásoknak – így válaszolt a politikus arra a kérdésre, amely azt firtatta, a járvány második hulláma idején számíthatunk-e újabb, a korábban tapasztalt mértékű ágykiürítésekre. Gulyás Gergely hozzátette, azonban, arról, hogy milyen számban és hol kell járványkórházat kijelölni, ágyakat felszabadítani, az csak a megbetegedések számának ismeretében dönthető majd el.

A politikus jelezte, hogy az operatív törzs keddi ülésén hozott javaslatait a kabinet szerdánként mérlegeli, a szükséges szabálymódosítások pedig az adott hét péntekjén lépnek hatályba. Az eddigi intézkedések beváltak, hiszen idehaza stagnál az aktív fertőzöttek száma, amely július 20-án 511 volt, és ma is csupán 534 igazolt Covid-19 betegről tudnak. Szeptemberben dönt a kormány azokról a szabályokról, amelyek döntően befolyásolják az őszi futóversenyek megrendezését, ezért ezek szervezőt arra intette a miniszter, mérlegeljék annak kockázatát, hogy a járványügyi szabályok miatt esetleg elmarad a rendezvényük.

Több, egymásnak is ellentmondó orvosi és szakértői vélemény jelent meg arról, hogy hatékony-e a BCG-oltás a koronavírus-fertőzéssel szemben – így reflektált a politikus arra a kérdésre, hogy egy minap megjelent tanulmány megállapításai alapján tervezi-e a kormány a lakosság újraoltását. Azonban megjegyezte azt is, hogy hazánkban 1954 óta kötelező a tbc elleni védő vakcina, így a Sars-CoV-2 vírus által legveszélyeztetettebb korosztály nem kapta meg azt.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés