hirdetés
hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

Föld-megfigyelési csúcsértekezlet

Az űrkutatás és a mindennapok

Egy héten át az űr állt a középpontban a harmadik Föld-megfigyelési csúcsértekezleten Brüsszelben, ahol tíz évre szóló akciótervet fogadtak el a már létező, vagy csak ezután kialakítandó műholdas megfigyelő rendszerek átfogó hálózatának (GEOSS) létrehozására. A GEOSS előre jelezheti majd a természeti katasztrófákat, sőt képes lehet arra is, hogy megjósolja, hol kell maláriajárványra számítani.

 Az űrkutatás eredményei mind jobban bevonulnak mindennapjainkba. Február közepén öt cseh turista tűnt el az osztrák Alpokban, de mobiltelefonjuknak köszönhetően nem lett tragédia a síelésből. Segélykérésük ugyanis egy globális helymeghatározó rendszerrel (GPS) felszerelt telefonról indult. A technika működött, a szolgáltató gyorsan azonosította a hívás helyét, s már indulhattak is a hegyi mentők. Mindez persze csak az egyik bizonyítéka annak, hogy Európában is egyre nagyobb szerephez jut a műholdas kommunikáció. A vén kontinensen jelenleg 1250 tévécsatorna sugároz műholdak segítségével, amelyek közvetve vagy közvetlenül 100 millió családot szórakoztatnak. Ugyancsak műholdak révén jut el az internet egyes nehezen megközelíthető helyekre. A műholdas navigációval kapcsolatos piac az elmúlt időszakban évente 25 százalékkal nőtt – a világ 2020-ban 200 milliárd dollárt költ majd erre a területre. Ha igazolódnak a jóslatok, akkor 15 év múlva legalább hárommilliárd embernek nyújtanak információt, szórakozást a műholdak. Nem mellesleg egyedül Európában 100 ezer új munkahelyet is teremt a műholdas információszolgáltatás.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
ÖTVÖS IMRE ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés