hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Föld alóli kipárolgásoktól gyógyulhat a magyar

Páratlan természeti kincs birtokosa Mátraderecseke, ahová az eddiginél is többen érkezhetnek gyógyulni. Tb-támogatott lesz ugyanis a mofetta, így hamarosan közel egymillió ember igényelheti a hegyvidéki szén-dioxid kúrát.

A mofetta olasz eredetű szó, amely bűzös kipárolgásnak is fordítható. Olyan vulkáni utóműködésként jelentkező gázkiömlést jelöl, amely a bőrön át, valamint a légzéssel a véráramába bejutva gyógyít. Ezt egyébként a népi gyógyászat már több mint hatszáz éve alkalmazza.

A ritka természeti kincs a világ több pontján, Magyarországon pedig a Mátra északi oldalán fekvő kis faluban is fellelhető.

Az 1999-ben gyógygázzá minősített mátraderecskei kipárolgás jobb kihasználása érdekében az Országos Egészségbiztosítás Pénztár által finanszírozottá válik a kezelés.

Mátraderecske polgármestere, Forgó Gábor elmondta, a kilencvenes évek végén még csak egy kis faházban folytak a kezelések, aztán a Széchenyi-tervnek köszönhetően 2002-ben Matolcsy György gazdasági miniszter tette le a mofetta gyógyintézmény alapkövét. Az, hogy a mátraderecskei szén-dioxid kezelés a tb által támogatott lesz, nyolcéves küzdelem eredménye – mondta az önkormányzati vezető. A mofettát érintő kormányrendelet 2011 márciusában jelent meg, de még vannak teendők. „Most azon dolgozunk, hogy az ármegállapító bizottság olyan árat tudjon megállapítani a kezelésekre, ami minél több magyar embernek lehetővé teszi a mofetta kezelést” – mondta Forgó Gábor.

A kezelés elsősorban az ér- és a mozgásszervi betegekre van jó hatással. 

(forrás: Kossuth Rádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés