hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A mofetta kezelések jövője

Háromszor több amputáció hazánkban

Mátraderecskén idestova 15 éve küzdenek a mofetta kezelések támogatásáért. Sokan bíznak abban, hogy az ügy jövőre végre új lendületet kaphat - írja a Heves Megyei Hírlap.

Forgó Gábor, Mátraderecske újonnan megválasztott polgármestere úgy gondolja, hogy a mofetta kezelések ügye hamarosan új lendületet kaphat, mivel jövőre az új kormány kiemelten támogatja a gyógyturisztikai fejlesztéseket. A megyei közgyűlés új elnöke, Horváth László is maximális támogatásáról biztosította a derecskeieket, annál is inkább, mivel anno a gyógykomplexum építése is a Széchenyi Terv támogatása révén kezdődhetett meg.

A páciensek mintegy 80 százaléka szív- és érrendszeri panaszokkal jelentkezik a kúrákra, a legjobb eredményt a magas vérnyomás kezelésében és az érszűkületes betegségek gyógyításában érték el. Romániában az ártámogatott gyógykezelések, rehabilitációs vagy prevenciós kúrák óriási terhet vesznek át a kórházaktól, az így befektetett pénz bőségesen megtérül a beteg és az államkassza javára is. 

Dr. Gyetvai Gyula, a mofetta ügyvezető igazgató főorvosa arról számolt be, hogy egyre több orvos ismeri el a kezelés gyógyító hatását és küldi Mátraderecskére a betegeit az érsebészeti központokból, a reumatológiai szakrendelőkből. A mofetta egészségbiztosítási támogatási körbe való befogadásáról szólva kifejtette: azt évek óta forráshiányra hivatkozva utasítják el. Ez annál is inkább érthetetlen, mert 2010-ben ez éves szinten mindössze 14 millió forintot jelentett volna. A támogatás hiánya sérti az esély- és jogegyenlőséget. Különösen akkor, amikor köztudott, hogy hazánkban az egyetlen természetes módon feltörő gyógygáz hat betegségcsoportban elismerten gyógyhatású.

Egymillió érbeteg várja a mielőbbi segítséget

Mátraderecskén a föld mélyéből gőzölgő szén-dioxid-gáz – amit a szaktárca 1999-ben gyógygázzá minősített – egyedülálló természeti jelensége hazánknak. A mofetta (a gőzölgő gyógygáz) a falu kincse lett. Eredményesen alkalmazható alsó végtagi érszűkületben, magas vérnyomásban, mozgásszervi és cukorbetegségben, csontritkulásban szenvedők fájdalmának enyhítésére, megszüntetésére. Dr. Gyetvai Gyula évek óta küzd az állami támogatásért. Számos szakmai fórumon megfogalmazta: hazánkban egymillió, érproblémával küzdő beteg él, 400 ezer állapota súlyos. Az amputációk száma háromszor annyi, mint Nyugat-Európában.

A teljes cikk a Heves Megyei Hírlap oldalán olvasható.

(forrás: HEOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés