hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Fókuszban a demencia

Alzheimer Világnap 21-én

A Nemzetközi Alzheimer Társaság a WHO támogatásával 1994 óta rendezi meg a szeptemberi Alzheimer Világnapot. Hazánkban az idén harmadszor zajlanak figyelemfelhívó események. A kutatómunkát eközben a megelőzés és kezelés lehetőségeinek apróbb sikerei és kudarcai jellemzik. A Hungarian Alzheimer Society magyar elnevezése – Feledékeny (Alzheimer-kórral és más emlékezetzavarral élő) emberek hozzátartozóinak társasága – a szűkszavú angol névnél pontosabban fejezi ki a társaság tevékenységét. Elnökük, Himmer Éva elmondta: a harmadik hazai világnap megrendezésével az a legfőbb céljuk, hogy felhívják a figyelmet a demenciára, ezen belül kiemelten az Alzheimer-kórra, a betegek számának várható növekedésére, valamint a családokat terhelő problémákra. A szervezet szeptember 21-én az egyik országos áruházlánc 29 üzletében szervez programokat.

A University of Ottawa (Kanada) Epidemiológiai Részlegének vezetője, Ian McDowell 2001-ben, az Aging című milánói folyóiratban közzé tett adatai szerint a 65 év felettiek 7 százaléka szenved Alzheimer-demenciában. Így a világon ma 18 millióra becsülik az érintettek számát. Hazánkban a becslések szerint a 60 év feletti lakosság 12-15 százalékánál fordul elő valamilyen demencia (Alzheimer-kór, amely az esetek 50-60 százalékáért felelős, vaszkuláris demencia, Lewy-testes demencia vagy fronto-temporális demencia, azaz Pick-kór). Az érintettek számát Magyarországon 250-300 ezerre becsülik.

Esély a vakcinára

Egy amerikai munkacsoport augusztus 19-i közleménye szerint a világ lakosságának öregedésével 2050-re a jelenlegi ütem alapján 150 százalékkal növekszik az Alzheimer-kórban szenvedők száma. Becslések szerint a XXI. század közepén csak az Egyesült Állmokban 16 millió Alzheimer-beteg él majd.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Nagy Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés