hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Gyógyítás

Fogturizmus: már a franciák is hozzánk járnak

A magyarországi fogturizmus a rendszerváltás előtt kezdődött, osztrákok számára, mára a franciák kedvencei lettek a magyar fogorvosok, akiknél a kezelések átlagosan 50-60 százalékkal olcsóbbak a párizsi tarifákhoz képest.
A francia Libération beszámolója szerint az osztrák és német turisták eredetileg a termálfürdők miatt látogatták Magyarországot, és mellékesen eljártak fodrászhoz, manikűröshöz és fogorvoshoz is. A franciák 1989 óta fordított sorrendben ismerik meg az országot: fogászati kezelésre érkeznek és közben az utazást szervező közvetítő irodáknak köszönhetően felfedezik a fürdőket.

Az egyik párizsi külvárosban élő Hadjela Meradnak a bankja tanácsolta, hogy Törökországon vagy Magyarországon kezeltesse a férje a fogait, miután párizsi fogorvosuk közölte: egy Twingo árát lesz kénytelen beépíteni a szájába. A házaspár nem bízott Törökországban, s bár Magyarországot nem ismerték, azt választották, mert „az mégiscsak Európa". Az interneten való keresgélés után azonban elbizonytalanodtak, mert a fórumokon „az emberek annyira kritizálták az ottani kezeléseket".

A házaspár végül mégis az interneten talált egy franciául beszélő soproni fogászati közvetítő irodát, ahonnan kérésükre három rendelő árajánlatát is elküldték. A legolcsóbbat választották: a párizsi 20 ezer euró helyett a soproni fogorvos 8590 euróért vállalta a kezelést, amely háromszor ötnapos magyarországi tartózkodást igényelt.

Bár barátaik őrültnek nevezték őket, amiért vállalkoztak a magyarországi kalandra, a házaspár minden félelme eloszlott a fogorvossal történt első találkozáskor: 2008 augusztusában fapados járattal érkeztek Bécsbe, ahol a közvetítő iroda autóval és tolmáccsal várta őket, aki végig fordított a kezelés alatt, mivel a fogorvos nem beszélt franciául.

A házaspár a látogatások alatt felfedezte Sopron barokk templomait és cukrászdáit, s az egy évig tartó kezelés végül csak 7210 euróba került, a szállásért pedig nem kellett fizetniük, mert azt a rendelő fedezte. Meradék csak utólag tudták meg, hogy egy 2005-ös rendelet értelmében a francia társadalombiztosítás a magyarországi kezelés árát visszatéríti nekik.

Hasonló kezdeti félelmekről és pozitív tapasztalatokról számolt be a lapnak Didier Meynet, akit egy franciául beszélő fogorvos Budapesten kezelt. A férfi szerint az árkülönbségen túl az is kellemes meglepetés volt, hogy „a magyarok nagyon gyorsak".

Egy másik „fogturista", Baudouin Le Chatelier viszont arra panaszkodott a lapnak, hogy „bár Budapest gyönyörű város, hátrányt jelent, hogy többször vissza kellett utazni". A páciensnek a túl intenzív kezelés sem tetszett: „az első nap egyszerre tíz fogamat húzták ki, hét órát ültem a székben. Sportos alkat vagyok és jó egészségnek örvendek, de ez nagyon kimerített" - fogalmazott a páciens.

A tíz éve Magyarországon élő Nicolas Pineau tavaly hozta létre fogturizmussal foglalkozó közvetítő irodáját. Elmondása szerint a gazdag franciák otthon csináltatják meg a fogaikat, a szegények megelégednek egy protézissel, nem kezeltetik magukat. Magyarországra szerinte a francia középosztály jár, amely minőségi szolgáltatást szeretne, de ügyel a pénztárcájára.



kvk \ ifgg

MTI 2009. november 9., hétfő 16:57

Információ

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés