hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

A bogyós gyümölcsök, a tea és az alma fogyasztása jelentősen csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát

Flavonoidok a 2-es típusú cukorbetegség elleni küzdelemben

A Nutrition & Diabetes folyóiratban jelent meg a Queen’s University (Belfast) kutatóinak  cikke, amelynek fő megállapítása, hogy a flavonoidokban gazdag étrend csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Jelenleg a világon 415 millió ember él cukorbetegséggel, és különösen aggasztó, hogy számuk egyre növekszik. Bizonyos módosítható kockázati tényezők, mint például az elhízás és a túlsúly, összefüggésbe hozhatók a 2-es típusú diabétesz kialakulásával, amely ezt követően növeli számos egészségügyi szövődmény kialakulásának rizikóját, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket, a veseelégtelenséget, a demenciát és bizonyos ráktípusokat is.

A növényi alapú étrend közismerten csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, mivel a növények gazdag forrásai a polifenolos vegyületeknek, amelyek különböző biológiai felvehetőséggel és bioaktivitással rendelkeznek. A flavonoidok a polifenolos vegyületek hat fő alosztályba sorolhatók: flavanonok, flavonok, flavan-3-olok, flavonolok, antociánok és izoflavonok. Az eddigi randomizált, kontrollos klinikai vizsgálatokból származó bizonyítékok azt mutatják, hogy a flavonoidok nagyobb mennyiségben történő fogyasztása fokozott inzulinérzékenységgel, csökkent inzulinrezisztenciával és jobb vérzsírprofillal jár együtt.

A most közölt tanulmányban a kutatók a flavonoidokban gazdag étrend és a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása közötti összefüggést vizsgálták egy nagy létszámú brit populációban. A vizsgálatba több mint 113 ezer olyan személyt vontak be, akik a UK Biobank adatbázisban szerepeltek. (A UK Biobank egy nagyszabású, lakossági prospektív kohorszvizsgálat, amely több mint 500 ezer olyan felnőtt résztvevőt tartalmaz, akiket 2006 és 2010 között toboroztak az Egyesült Királyságban.) A flavonoidbevitel kiszámításához a résztvevőktől kapott 24 órás étrend-beszámolókat elemezték az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) adatbázisai segítségével. Tíz flavonoidokban gazdag élelmiszert választottak ki az átlagos napi bevitel (napi adagok) alapján. A Flavodiet Score (FDS) kiszámítása a tíz kiválasztott élelmiszerből elfogyasztott adagok teljes számának összegzésével történt. A kutatók ezt követően statisztikai elemzéseket végeztek, hogy meghatározzák az étrend és a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása közötti összefüggést.

Az átlagosan 12 éves vizsgálati időszak alatt a populációban 2628 esetben azonosítottak 2-es típusú cukorbetegséget. A flavonoidokban gazdag étrend viszonylag magasabb bevitelét figyelték meg a női résztvevők, az idősebb résztvevők, a fizikailag aktív résztvevők és a magasabb iskolai végzettségűek körében. A napi átlagos teljes flavonoidbevitel 805,7 milligramm volt. A különböző flavonoid-alosztályok közül a polimerek, köztük a proantocianidinek és a flavan-3-olok a teljes flavonoidbevitel 67%-át, illetve 22%-át tették ki. Az ebbe a két alosztályba tartozó flavonoidok elsődleges forrása a tea volt. Az összes flavonoidhoz legkevésbé hozzájáruló alosztály a flavonok voltak, amelyek főként paprikából származtak. 

A résztvevők demográfiai és életmódbeli jellemzőivel kiigazított elemzés azt mutatta, hogy a magasabb FDS (napi hat adag flavonoidokban gazdag élelmiszer) fogyasztása esetén 28%-kal kisebb az esély a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, mint az alacsonyabb FDS (napi mindössze egy adag flavonoidokban gazdag élelmiszer) esetén. A dózis-válasz elemzés kimutatta, hogy már a napi egy adag flavonoidokban gazdag élelmiszer fogyasztása is 6%-kal mérsékli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ami az egyes flavonoidokban gazdag élelmiszereket illeti, a vizsgálat megállapította, hogy a fekete vagy zöld tea, a bogyós gyümölcsök és az alma nagyobb mértékű fogyasztása 21%-kal, 15%-kal, illetve 12%-kal csökkentette a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának rizikóját. A kutatók meghatározták azt is, hogy az egyes flavonoid alosztályokba tartozó vegyületek önmagukban milyen mértékben csökkentenék a kockázatot: antociánok (19%), flavan-3-olok (26%), flavonolok (28%), flavonok (19%), polimerek (26%) és proantocianidinek (27%).

A vizsgálat eredményei alátámasztják azt a jelenlegi ajánlást, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentése érdekében érdemes növelni a gyümölcsök, különösen a bogyós gyümölcsök és az alma fogyasztását.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Flavonoid-rich diet slashes type 2 diabetes risk by up to 28%, new study reveals

Higher habitual intakes of flavonoids and flavonoid-rich foods are associated with a lower incidence of type 2 diabetes in the UK Biobank cohort

 Irodalmi hivatkozás:

Thompson AS. 2024. Higher habitual intakes of flavonoids and flavonoid-rich foods are associated with a lower incidence of type 2 diabetes in the UK Biobank cohort. Nutrition & Diabetes. DOI: 10.1038/s41387-024-00288-0, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165178124002567

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink