hirdetés
hirdetés
2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.
hirdetés

Filmes Cannes-aán a Riviérán

A Bush-ellenességéről ismert Franciaország baloldaliságáról híres cannes-i filmfesztiválján majdnem ötven év után ismét dokumentumfilm vitte el az Arany Pálmát. Jean-Jacques Cousteau mélytengeri felvételeinél manapság érdekesebbnek tűnik a Bush és Bin-laden családok kapcsolata, a fesztivál jól bejáratott gépezetét azonban még a zsűri elnöki székében ülő Quentin Tarantino és a fődíjas Michael Moore (Fahrenheit 9/11) sem tudták kibillenteni megszokott működéséből, tudósítónk pedig napszemüveget vett, hogy elviselje a sztárok csillogását.

A fesztivál első napjának hajnalán érkeztem Cannes központjába, a Croisette-re, s a reggeli pára észrevétlenül verte ki szememből a több száz kilométeres autóúton képződött csipát. Tapasztaltabb operatőr és riporter kollégáim olyan rutinosan magyarázták, mi hol található, melyik szálloda merre esik, délután hol akkreditáljuk majd magunkat, mintha álmukból riasztották volna fel őket – és tényleg. A nyitófilmet jegyző Pedro Almodóvar (Rossz nevelés) hotelszobájában az izgalmat leküzdendő talán éppen Julio Iglesias francia ihletésű slágereit hallgatta, a sztrájkmániás takarítók még neki sem fogtak a híres vörös szőnyeg kiporszívózásának, a fesztiválsikerre számító filmek kópiái még a párizsi feliratozásra sem érkeztek meg, kis csoportunk azonban már munkára készen törölgette szemeit, és azon gondolkodott, hogyan osztja majd meg idejét és erejét a következő 12 nap tengernyi tennivalója között. A világ legjobban szervezett, legnagyobb filmfesztiválja ugyanis a számtalan írott és íratlan biztonsági, viselkedési és praktikus fesztiválszabályból kifolyólag még az egyszeri látogatótól, a sztárokra kíváncsi turistától is komoly rátermettséget kíván meg, nem beszélve az elektronikus sajtó munkatársairól, akik kis gyakorlás után szinte csukott szemmel osonnak be a Fesztiválpalota hátsó bejáratán, mosolyogva ürítik ki táskájukat a fekete kosztümbe öltözött helybéli munkatársnők előtt, élvezik a fémdetektor simogatását és az ingyenkávé erejét. A különböző beléptetőrendszerek működése, a palota egyes szintjei, az eltérő színű kitűzők nyújtotta előnyök és a legolcsóbb szendvicsárusító lakókocsi megismerése után azt gondoltam, lám, a negyedik napra kiismertem a fesztivál minden csínját-bínját, s rövidebb idő alatt teremtettem magamnak élhető Cannes-t, mint ahogy az Atyaúristen tető alá hozta a világmindenséget. Tévedtem: a szűken vett versenyprogramon és protokolleseményeken túl ezen a világhíres rendezvényen annyi dolog történik, hogy talán még az sem igazodik ki rajtuk, aki már ötvenhetedszer jár itt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Csillag Marci
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés