hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Figyelik a gyógyszerelési szokásokat

Hatékonyabb, korszerű terápiára ösztönöznék az orvosokat

Még csak az előkészítési fázisban tart, ám már eddig is nagy port kavart a házi- és szakorvosok új érdekeltségi rendszerének koncepciója. Az elképzelések szerint az orvosok visszajelzést kapnak gyógyszerfelírási szokásaikról, és hosszabb távon azt is nyomon követik, vajon betartják-e a szakmai protokollokat.

A kormány már az 1997-es egészségbiztosítási törvényben felhatalmazást kapott a „háziorvosokat racionális gyógyszerfelhasználásra ösztönző rendszer kidolgozására és működtetésére vonatkozó részletes szabályok megalkotására”.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál két évvel később, 1999-ben el is készült az ezzel kapcsolatos szabályozás tervezete, viszont azóta is fiókban hever. A koncepciót most, úgy tűnik, igyekeznek leporolni, illetve újragondolni, miután Pusztai Erzsébet vezetésével tárcaközi bizottság jött létre a háziorvosok új érdekeltségi rendszerének kidolgozására.

A racionális gyógyszerfelhasználást az elképzelések szerint nem direkt, kötelező előírásokkal, tiltásokkal szándékoznak elérni, ehelyett az orvosok folyamatos visszajelzést kapnának arról, hogy gyógyszerelési szokásaik mennyiben térnek el az átlagtól. Ez állandó kontrollt, illetve önkontrollt jelent – állítja Pusztai Erzsébet, emlékeztetve arra, hogy amikor 2000-ben a háziorvosok egy része közreműködött egy hasonló kísérletben, a felírt gyógyszer mennyisége 10 százalékkal csökkent a körükben.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Haiman Éva
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés