hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Fiatalabb állapotba állítják vissza a sejteket az öregedés ellen

Epigenetikai beavatkozások nyomán az öregedési folyamat visszafordulását figyelték meg egérkísérletekben a kutatók, írja a hvg.hu.

A kaliforniai Salk Institute for Biological Studies szakembereinek tanulmánya szerint egérkísérletek során már hatékonyan visszafordítható a középkorú és az idős egyedek öregedési folyamata, ha az epigenetikai tényezők segítségével egy fiatalabb állapotba állítják vissza a sejteket. Az erről szóló tanulmányukat a Nature Aging című tudományos lapban publikálták.

A kutatók alapvetése az volt, hogy az epigenetikai markerek a sejtekben idővel megváltoznak, és e változások miatt tapasztalhatjuk az öregedést. A tudósok korábban négy molekulát – Oct4, Sox2, Klf4, cMyc – azonosítottak, ezeket a tudomány Jamanaka-faktorokként ismeri. Ezek az úgynevezett transzkripciós faktorok csoportjához tartoznak, amelyek segítségével őssejtek hozhatók létre.

A most alkalmazott eljárást korábban már használták egy kutatásnál, ahol korai öregedésben szenvedő egerek életét igyekeztek meghosszabbítani. A tudósok most arra voltak kíváncsiak, hogy egészséges egerknél használható-e a metódus az öregedés megállítására, vagy épp visszafordítására.

A kísérleti állatokat három csoportra osztották:

  1. életük vége felé jártak, és csak egy hónapig kaptak kezelést,
  2. az öregedés szakaszában jártak, és hét hónapig kaptak kezelést, valamint
  3. középkorú egerek, amelyek 10 hónapon át kaptak kezelést.

Mint kiderült, egyik csoportnál sem volt negatív mellékhatása a kezelésnek. Ugyanakkor míg az első csoportnál nem tapasztaltak változást, addig a második és a harmadik csoport esetében mérhető javulást, valamint az öregedési folyamat visszafordulását figyelték meg. Az állatok bőre, szervei és epigenetikai markerei olyanok voltak, mint a fiatalabb egyedeké, egy sérülés után pedig gyorsabban regenerálódtak, mint más a kortársaik közül.

Azt is megállapították a kutatók, hogy minél tovább tartott a kezelés, annál hatásosabb volt, vagyis hosszú távon, idejében elkezdve lehet igazán hatékony az öregedés ellen, írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink