hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az immunrendszer is öregszik - korral növekvő kockázatok

Az öregedéssel egyre több gyulladásos folyamat zajlik a szervezetben, a társbetegségek megjelenése és az immunrendszer gyengülése miatt a sclerosis multiplexes (SM) betegek kezelése sem függetleníthető az életkortól.

Az ingyenesen letölthető országos Multiplex Magazin cikkeiből az is kiderül, hogy az SM betegeknek kiemelten fontos részt venniük a rákszűréseken is. Ahogyan pedig a rákból való gyógyulás esélyét meghatározza a felfedezéskori stádium, az SM betegséget is a lehető leghamarabb kezelni kell, mert ez ad esélyt a betegeknek, hogy elkerülhessék a mozgáskorlátozottságot vagy a látásvesztést.

„Az immunrendszer öregedésével a szervezet egyre több jelenségre gyulladással reagál. Az elhízott emberekben a fehér zsírszöveti sejtek krónikus gyulladást fenntartó faktorokat bocsátanak ki, krónikus gyulladás állhat a cukorbetegség, a szívelégtelenség, sok ízületi panasz hátterében is. Erre rakódik rá a sclerosis multiplexes betegeknél, hogy az agyat és a gerincvelőt megtámadó betegségük a központi idegrendszerben is idegkárosodást okozó gyulladásokat képes kiváltani. Az immunrendszer öregedésével és a társbetegségek szaporodásával csökken a szervezet ellenálló-képessége, nő a fertőzések és a rák kockázata is, ezért fontos, hogy az SM betegek komolyan vegyék a rákmegelőzést és rákszűrést célzó felhívásokat is” – olvasható a Multiplex Magazinban.

„Évtizedes nemzetközi és hazai tapasztalatok mára egyértelműen alátámasztották, hogy azoknak az SM betegeknek legjobbak az esélyei a relapszusok és a látásvesztést vagy mozgáskorlátozottságot is okozni képes idegkárosodások elkerülésére, illetve elodázására, akiket mielőbb diagnosztizálnak és kezelni kezdenek. Ennek ellenére mind a mai napig előfordul, hogy SM betegek csak egy-két év késedelemmel kerülnek SM centrumba és ismerik fel a betegségüket” – tudósít a lap egy másik összeállítása a Magyar Neurológiai Társaság SM szekciójában elhangzottakról. A magazin kiemelten foglalkozik a látóideg-gyulladás lehetséges neurológiai okaival, a gyermekvállalás és családtervezés kérdésével, bemutatja a hazai SM betegeket segítő szervezetek munkáját, aktualitásait.

Amint B. Papp László főszerkesztő kiemeli, az ingyenes és hirdetéseket sem közlő országos civil újság eljut országszerte a neurológiai osztályokra és a területi betegszervezetekhez is. A lapszámok teljes terjedelemben, szabadon letölthetők a www.msmba.hu/multiplex-magazin címről. A lapot a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete adja ki.

A leggyakrabban a húszas-harmincas éveikben járó fiataloknál megjelenő sclerosis multiplexet meggyógyítani még nem tudják, a mielőbb megkezdett gyógyszeres kezelés ad reményt, hogy a betegek minél hosszabban élhessenek minél jobb állapotban. SM-ben az immunrendszer az idegszálakat szigetelő myelinhüvelyt károsítja. Az idegrendszer károsodásának mértéke és üteme határozza meg egy-egy SM beteg sorsát: a kezeléseknek köszönhetően a betegek egyre nagyobb része hosszú távon viszonylag kevés panasszal együtt élhet a betegséggel, ám vannak, akiket még így is a leépülés és kiszolgáltatottság fenyeget.

(forrás: Multiplex Magazin)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés