hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Fiatal gyermekek influenzája

A fiatal gyermekek oltási stratégiája az elmúlt években az USA-ban alapvetően megváltozott: 2008-ban már minden 6 hónap és 18 év közötti gyermek oltását javasolták.

Az influenza a fiatal gyermekek gyakori megbetegedése. Az Egyesült Államokból származó prospektív vizsgálatok azt mutatták, hogy egyetlen influenzaszezonban az 5 éven aluli gyermekek akár 12%-a igényel orvosi ellátást, minden 1000 gyermek közül legalább 1 pedig kórházi kezelést. Európában, Finnország kivételével, hasonló adatok alig állnak rendelkezésre.

2009-ben az EU mind a 27 országában javasolták az idősek immunizálását, de csak 6 ország ajánlotta a 18 éven aluliak vakcinálását. Finnország volt az egyetlen ország, ahol valamennyi 6-36 hónap közötti gyermek oltását szükségesnek tartották. A fiatal gyermekek oltási stratégiája az elmúlt években az USA-ban alapvetően megváltozott. Már 2004-ben azt javasolták, hogy valamennyi 6-23 hónap közötti gyermek részesüljön évente trivalens inaktivált influenza elleni immunizálásban. 2006-ban ezt kiterjesztették 59 hónapig, 2008-ban pedig minden 6 hónap és 18 év közötti gyermek oltását javasolták. Jelenleg hasonló álláspontot képvisel Kanada is.

Finnországban a 2007-2008-as influenzaszezonban végzett prospektív vizsgálat azt bizonyította, hogy a 9-36 hónap közötti gyermekekben a vakcináció 66%-ban volt hatásos (elsősorban az influenza A fertőzés megelőzésében tudták az előnyt kimutatni). Pontosan e vizsgálatokra alapozva ma már általában a fiatal gyermekeknek kétszeri oltást javasolnak.

Egyes amerikai epidemiológusok szerint a fiatal gyermekek immunizálása nagyon sokszor csökkenti az influenza családon belüli halmozódását, és e populáció évenkénti oltása nagy valószínűséggel költséghatékony is. Európában is szükség volna multicentrikus randomizált és több éven keresztül tartó vizsgálatokra.

Forrás: Lancet Infect Dis 2011; 11: 2-3.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés