hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Férfiak–nők: még egyenlőtlen a küzdelem

 Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már a 19. században megkezdődtek a női egyenjogúságért indított mozgalmak. Igaz, akkor még a szavazati jogért, a tanulásban való részvételért harcoltak a nők. Küzdelmeik olyan sikeresnek bizonyultak, hogy az oktatás és a munka világában jelentősen csökkent a különbség a két nem között. A világ azonban folyamatosan változik, és a nőknek újabb és újabb kihívásoknak kell megfelelniük, miközben még ma is tudomásul kell venniük például, hogy ugyanazért a munkáért átlagosan 15 százalékkal kevesebb fizetést kapnak, mint ha férfinak születtek volna.

 A nők és férfiak közötti esélyegyenlőség biztosítása az Európai Unió egyik legfontosabb politikai célja. Az egyenlő esélyek megteremtésére irányuló közösségi politika, változó tartalommal ugyan, de az európai integráció kezdete óta a Közösség napirendjén szerepel – emeli ki a Nők és férfiak közötti esélyegyenlőség az Európai Unióban és Magyarországon című munkájában Albert Levente és Gyulavári Tamás. A Külügyminisztérum gondozásában megjelent dolgozatukban a szerzők felhívják a figyelmet arra, hogy különbséget kell tenni az egyenlő bánásmód biztosítása és az esélyegyenlőség politikája között. A nők és férfiak közötti egyenlő bánásmód a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés, azaz a diszkrimináció tilalmát jelenti. Az esélyegyenlőségi politika azt kívánja meg a tagállamoktól, hogy tegyenek lépéseket a nők tényleges egyenjogúságáért az élet legkülönbözőbb területein.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BICZÓ HENRIETT
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés