hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Féltve őrzött kincseink

A Világörökség cím presztízzsel és felelősséggel jár

Aggteleki cseppkőbarlang, hortobágyi puszta, budai vár, pannonhalmi apátság, hollókői műemlék faluegyüttes, Fertő-tó, pécsi ókeresztény emlékek, tokaji borvidék – avatatlan vagy felületes szemlélő nem sok közös vonást talál az ország eme földrajzilag is távoli pontjai között. Pedig van valami, ami összeköti őket: valamennyi a világ legfontosabb kulturális és természeti javai közé tartozik, az UNESCO Világörökség része.

Magyarország a nyolc Világörökség-helyszínnel nagyhatalomnak számít. A hasonló nagyságú, népességű államok többsége jó, ha egy-két ilyen kinccsel dicsekedhet. A mediterrán és a kontinentális éghajlati hatások keveredése rendkívül sokszínű egyedi flórát és faunát eredményezett. A hortobágyi puszta, a tokaji szőlőkultúra vagy az aggteleki karsztvidék mind-mind ennek köszönheti különlegességét. A budapesti Duna-part nemcsak csodálatos látképe, hanem római, török, német és persze magyar hatásokat egyaránt tükröző építészeti emlékei miatt kapta meg a kitüntető címet. A hagyományait és eredeti népi lakóházait évszázadok múltán megőrző Hollókő is páratlan volta miatt kerülhetett fel a listára. A Pannonhalmi Bencés Főapátságot is leginkább múltja teszi egyedivé. Ausztriában, Svájcban tucatszámra találunk ilyesfajta épületeket. Olyan kolostort azonban nem sokat, amely alapítása, a 11. század óta háromszor épült újjá, minden csapás ellenére megőrizte kulturális szerepét, és a mai napig élő oktatási központ. Pannonhalmán működik immár évszázadok óta az ország egyik legértékesebb könyvtára és kiváló színvonalú iskolája.

Kitüntetés pénz nélkül

Sokan temérdek pénzzel járó kitüntetésnek tekintik a Világörökség címet, pedig egyetlen fillér sem jár az elismerés mellé. Ám a presztízs példátlanul magas. Nemzetközi kimutatások szerint a turizmus több mint 50 százaléka Világörökség-helyszínekre irányul. Nem véletlen: a legnevesebb ókori emlékektől (Athén, Róma, az egyiptomi piramisok stb.) a legszebb történelmi városközpontokon, épületegyütteseken át (Dubrovnik, Prága központja, a kölni dóm, a Kreml, a perui Machu Picchu romváros, az indiai Taj Mahal, a kínai nagy fal stb.) a legfantasztikusabb természeti csodákig (Galapagos-szigetek, Grand-kanyon, Viktória-vízesés) széles a skála. A rangos cím elnyeréséért ezért ádáz harc dúl, az utóbbi időben megcsappant balatoni idegenforgalom fellendítését is sokan Tihany, Keszthely és Hévíz Világörökséggé nyilvánításától várják.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Szilágyi A. János
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés