hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Feltárul az alveolusok titka

MR-tomográfia polarizált héliumizotóppal

Mainzi radiológusok új képalkotó eljárást vizsgálnak, amely minden eddiginél jobb minőségben, ionizáló sugárzás nélkül ábrázolja a tüdő gázcseréjét és vérellátását. Az eljárás a tervek szerint a krónikus obstruktív tüdőbetegségek kezelésének pontos követésében, tüdőreszekció előtt pedig a megtartandó részek elkülönítésében nyújt majd segítséget.

A kontrasztanyag nélküli CT- és MR-felvételeken a levegő sötét foltként jelenik meg, és eltakarja a részleteket. Napjainkig a tüdő légtereit csak radioaktív kontrasztanyagokkal lehetett ábrázolni. Mainzi radiológusok most a hélium nem radioaktív izotópját használják kontrasztanyagként – a beteg 3He és levegő keverékét lélegzi be. A kísérleti stádiumban lévő eljárás a gázcserében részt vevő tüdőrészek ábrázolását nagy jelintenzitással teszi lehetővé.

Mérni lehet a héliumizotóp koncentrációját – ennek alapján az egyes területeken az oxigén parciális nyomása is meghatározható. Ebből következtetések vonhatók le a helyi perfúziót illetően: ahol kevés oxigén távozik a levegőből, csekély a véráramlás. A ventilációra és a perfúzióra vonatkozó adatok alapján meghatározható, hogy a műtét során a tüdő mely részei távolíthatóak el.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. nagy judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés