hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Feltárták a térdprotézis-beültetést követő fertőzések fő kockázatait

Angol kutatók egy nagy elemszámú obszervációs vizsgálat során feltárták azokat a kockázati tényezőket, melyek térdprotézis beültetését követően rövid vagy hosszabb távon fertőzések kialakulásához vezetnek.

Az angliai Bristol Egyetem kutatói a The Lancet Infectious Diseases folyóiratban megjelent cikkükben egy nagy elemszámú obszervációs vizsgálat eredményeit közlik, melyben a térdprotézis beültetését követően kialakuló fertőzések kockázati tényezőit azonosították.

A kutatócsoport már tavaly novemberben közölte egy hasonló vizsgálat eredményét, akkor a csípőprotézis-beültetések utáni fertőzések kockázati tényezőit elemezték. A mostani tanulmány szintén az INFORM kutatási program részeként került megvalósításra, ebben több mint 670 ezer beteg 2003-2013 közötti adatait tekintették át – az Egyesült Királyságban évente átlagosan 110 ezer térdprotézisműtétet végeznek. Mostani eredményeik egybevágnak a korábbi vizsgálatban kimutatott kockázati tényezőkkel: férfi nem, krónikus tüdőbetegség, cukorbetegség, májbetegség és a magas testtömegindex számítanak a legjelentősebb faktoroknak.

Fötó: 123rf
Fötó: 123rf

Érdekes megfigyelés, hogy nagyobb volt a fertőzés miatti megismételt implantációk aránya azoknál a betegeknél, akiknél traumát, gyulladásos arthropathiát, vagy korábbi térdműtétet követően került sor a protézis beültetésére. A várakozásokkal ellentétben az adatok elemzéséből világosan kiderült, hogy az operációt végző sebész tapasztalatának, szakmai gyakorlatának, valamint a műtét helyszínét biztosító egészségügyi intézmény méretének nem, vagy csak elhanyagolható mértékben volt hatása arra, hogy a protézisműtétet később meg kell-e ismételni, vagy sem.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink