hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Felismeri a szívbajokat a magyar találmány

Az EKG-görbe tulajdonságait kiértékelő, a kamrafibrilláció kockázatát jelző, a paroxizmális pitvarfibrilláció diagnózisát segítő intelligens eszközt fejlesztett egy hazai cég.

Mindössze az ujjbegyeket kell hozzáérinteni ahhoz az eszközhöz, amely egy intelligens algoritmus és a hozzá tartozó, okostelefonra letölthető applikáció segítségével jelzi a hirtelen keringésösszeomláshoz vezető kamrafibrilláció kockázatát, illetve segít a sokszor tünetmentes, de stroke kialakulásának veszélyét magában hordozó paroxizmális pitvarfibrilláció korai felismerésében. A WIWE egy teljes egészében magyar fejlesztésű diagnosztikai eszköz, amelynek használatára a Magyar Kardiológus Társaság főtitkára, dr. Becker Dávid szerint nyitottak lesznek az orvosok, mert nagy segítséget jelent a szívritmuszavarok diagnosztizálásában.

A szívritmuszavarok egy része ártalmatlan, másik csoportjuk viszont életveszélyes szövődményekkel járhat, azonban diagnózisuk meglehetően nehézkes – folytatta a készüléket bemutató sajtótájékoztatón a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika docense, amelynek betegei részt vettek az eszköz tesztelésében.

– Sokszor ugyanis hiába mennek el a betegek a háziorvoshoz, kardiológushoz, a tünetek akkor éppen nem észlelhetőek, gyakorta még a Holter-monitor 24 órás viselése sem hoz értékelhető eredményt. Ellenben az új eszközzel, amely folyamatosan a beteg rendelkezésére áll, az egy-két percig fennálló zavar azonnal rögzíthető, az adatok a kezelőorvossal megoszthatók.

Nem halogatható az informatikai eszközök beemelése, integrálása a gyógyításba, amitől jobb és olcsóbb ellátás várható – hangsúlyozta prof. dr. Kozmann György, a Pannon Egyetem Egészségügyi Informatikai K+F Központ elnöke, hozzátéve, hogy Magyarország számára az egészségiparon belül az informatika nagy innovációs lehetőség, mert ebben még nem olyan nagy az elmaradásunk a nemzetközi kutatásokkal szemben, mint más területeken.

A készülék olyan adatokat szolgáltat az orvosnak, amelyek alapján kiválasztható a megfelelő terápia – emelte ki a professzor, mint az eszköz mögött álló több éves kutatómunka vezetője. – A hordozható mérőműszerből és egy okostelefonhoz/tablethez kapcsolható applikációból álló műszer a 12 elvezetéses EKG I csatornájával egyenértékű mérést végez 60 másodpercen keresztül. Az applikáció megjeleníti az EKG görbét, felismeri a pitvarfibrillációt, valamint a szívizom heterogenitását. Ezen kívül mutatja a vér oxigénszintjét, számolja a pulzust, illetve rendelkezik olyan egyéb funkciókkal is, mint a lépés- és kalóriaszámláló, ezért Kozmann György hangsúlyozta, a készüléknek nem az a feladata, hogy akkor nyújtson segítséget, amikor már kialakult az életveszélyes, akut állapot, hanem korai szűrési funkciója van.

Nem műszaki, hanem egészségügyi termékkel léptek a piacra, amelynek szigorú szabványoknak kellett megfelelnie, a készüléket klinikai teszteknek is alávetették – erről már Farkas József, a Sanatmetal Kft. ügyvezető igazgatója beszélt. A készülék és a hozzá tartozó applikáció felismerő-képessége 98,6 százalékos, ezt az eredményt a Városmajorban kezelt betegcsoport bevonásával támasztották alá, akiknél már manifesztálódott tachycardia vagy kamrai fibrilláció. A teszteken a WIWE ugyanolyan értelmű döntést hozott, amit a betegtörténet is igazolt.

Eddig traumatológiai, ortopédiai, fogászati implantátumok, ízületpótló protézisek tartoztak a cég portfóliójába, a stroke-ot és hirtelen szívhalált érintő fejlesztéssel azt követően kezdtek foglalkozni, hogy mérlegelték, tudnak-e a rendelkezésre álló eszközöknél többet nyújtó egészségügyi készüléket előállítani, amely a jövőben a vállalkozás új lábát jelentheti. Kutatás-fejlesztésre egyébként bevételeik 15 százalékát költik, és már készül a most bemutatott műszer újabb, továbbfejlesztett változata, amely terheléses vizsgálatra alkalmas; erre egyébként már a most bemutatott WIWE fejlesztési időszakban megjelent az igény. Az univerzális egészségügyi eszköz ára itthon közel kilencvenezer forint.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!