hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Felfüggesztette a felmondólevelek élesítését a rezidens szövetség (Bővítve!)

Átmenetileg, három hónapra felfüggeszti a letétbe helyezett felmondólevelek élesítését a Magyar Rezidens Szövetség – jelentette be Papp Magor, a szövetség elnöke pénteken.

rezidensek


Papp Magor elmondta, Szócska Miklós egészségügyi államtitkártól előző nap érdemi ajánlatot kaptak, de a felmondólevelek későbbi aktiválását a tárgyalások eredményességétől teszik függővé.

A szövetség elnöke arra is kitért, hogy a Magyar Orvosok Szövetsége által meghirdetett, az önkéntes túlmunka visszamondásáról szóló akció ettől függetlenül továbbra is érvényben marad.

szocska


Mint azt a MedicalOnline korábban megírta: átfogó bérrendezésre tett ajánlatot Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár Papp Magornak, a Magyar Rezidens Szövetség elnökének egy olyan, csaknem három órás tárgyalást követően, amelyet egy az egészségügyi intézmények lejárt tartozásait lenullázó, 27 milliárdos konszolidációs összeg bejelentését szolgáló sajtótájékoztatót követően rögtönöztek. Arról, hogy felfüggesztik-e a felmondólevelek aktiválódását, később döntenek – jelezte a rezidens-vezér.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a jövő héten tárgyalássorozatot kezd az ágazati intézményvezetőkkel, szakmai szervezetekkel és a beszállítókkal arról, hogy az ágazatban rendelkezésre álló több mint 30 milliárdos forrást hogyan tudnák a leghatékonyabban felhasználni. Az államtitkár pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: az előző nap bejelentett 27 milliárdos konszolidációnak köszönhetően az intézmények végre kikerültek az adósságcsapdából, ami teljesen új helyzetet eredményezett. Az államtitkár megköszönte a szakmai szervezetek "bölcs belátását" – utalva ezzel arra, hogy a Magyar Rezidens Szövetség pénteken úgy döntött, három hónapra átmenetileg nem élesítik a letétbe helyezett felmondóleveleiket.

Az államtitkár bízik benne, hogy a Magyar Orvosok Szövetségére is hatással lesznek a történtek.Szócska Miklós kifejtette: az ágazatvezetés elsődleges feladata, hogy gondoskodjanak a betegek ellátásáról és az ellátórendszer működőképességéről. Tudják,hogy az "évtizedes mulasztások" révén a magyar egészségügyi ellátórendszert csak a munkavállalók áldoztavállalása élteti. 

A következő hónapokban a partnerekkel folyamatosan egyeztetni fognak arról, hogy a rendelkezésre álló, illetve az év során felszabaduló forrásokat hatékonyan és igazságosan osszák szét a rendszerben – közölte Szócska Miklós államtitkár. Példaként kiemelte, hogy a kormány döntése alapján a népegészségügyi termékadó 15 milliárdját, "úgy kell felhasználni, ahogy az a legjobban hasznosul". Emellett pedig hamarosan lezárul a társadalmi vitája annak a 15,6 milliárdos foglalkoztatási, és szakképzési támogatási ösztöndíjcsomagnak, amelyet az Új Széchenyi Terv forrásai közül a következő két évben emberi erőforrás fejlesztésre kell fordítani.

Szócska Miklós azt mondta: ez a 30,6 milliárd forint konkrét lépéseket tesz lehetővé. Ezen felül az ágazat 2012. évi mozgástere nagyjából 40 milliárd forint. Ez egyrészt a hatékonysági tartalékok felszabadulásából jön be, így ez nem egyszerre, nem azonnal jelentkezik majd a rendszerben, "hanem keményen meg kell érte dolgozni" – mondta. Az egészségügyi dolgozók bérrendezésére vonatkozóan összegekről az államtitkár sem beszélt. 

Papp Magor és kollégái maratoni tárgyalássorozatot folytattak az Élhető magyar egészségügyért mozgalom szervezőivel, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) vezetőségével és a rezidens szövetség elnökségi tagjaival, melynek során megfontolták a miniszterelnök nyilatkozatát, amelyben személyes ígéretet tett az orvosok 2012-ben történő béremelésére, továbbá Szócska Miklós államtitkár előző napi, a teljes orvostársadalomra vonatkozó érdemi ajánlatát. Ennek kapcsán Papp Magor elmondta: a jövő héten hivatalosan is megkezdődnek a tárgyalások az ágazati vezetéssel. Az akció során összegyűlt felmondólevelek későbbi aktiválását, ezek eredményességétől teszik függővé.

A rezidens szövetség elnöke továbbra sem árult el konkrétumokat Szócska Miklós ajánlatáról. Mindössze annyit mondott, hogy olyan ajánlatot kaptak, amely tárgyalási alapot jelent. Mint kiemelte: bíznak benne, hogy megkezdődik egy valódi bérrendezés, ami meg tudja majd akadályozni az "egészségügy humánerőforrás katasztrófáját".

Papp Magor megjegyezte: a 23 évig tartó tanuláson alapuló orvosi hivatást 2012-ben jobban meg kell megbecsülni. A rezidens szövetség elnöke ismét utalt arra, hogy az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal legfrissebb adatai szerint nőtt a külföldi munkavállaláshoz engedélyt kérő egészségügyi dolgozók száma, ami szerinte azt jelzi, hogy az orvosmigráció minden korábbi rekordot megdöntött.

A rezidens szövetség elnöke hangsúlyozta: mozgalmuk a kezdetektől arra törekedett, hogy megállítsa a kollégák kényszerelvándorlását. Céljuk egy olyan ellátórendszer létrehozása, amelyben méltó ellátást kap a beteg és méltó módon tud dolgozni orvos és szakdolgozó egyaránt.

A szövetség elnöke arra is kitért, hogy a Magyar Orvosok Szövetsége által meghirdetett, az önkéntes túlmunka visszamondásáról szóló akció ettől függetlenül továbbra is érvényben marad. Ehhez – a MOSZ elnökének tájékoztatása szerint – mostanáig már több mint kétezer orvos csatlakozott – emelte ki Papp Magor.

A Magyar Rezidens Szövetség május végén indította akcióját, amelynek keretében az orvosok év végéig helyezték letétbe felmondóleveleiket annak érdekében, hogy a kormányzat mielőbb tegyen érdemi lépéseket az ágazatban dolgozók anyagi és munkakörülményeinek a javítása érdekében. A rezidens szövetség azt tűzte ki célul, hogy az orvosok átlagbére érje el a nemzetgazdasági átlagbér háromszorosát; a kezdő orvosoknak nettó kétszázezer, míg a szakorvosoknak nettó háromszázezer forintos bért, illetve a teljes orvostársadalom számára lépcsőzetes béremelést kértek.

Papp Magor akkor azt mondta: amennyiben az év végéig nem tud megegyezni a kormányzat és a szövetség, ezek a felmondólevelek január elsejével aktiválódnak.

A rezidensek kezdeményezését a szakmában többen, köztük a Magyar Orvosi Kamara is támogatta. A Magyar Orvosok Szövetsége külön akciójához az Alapellátó Orvosok Szövetsége is csatlakozott.

A rezidensek vezetői csütörtökön váratlanul jelentek meg az államtitkár más témában tartott sajtótájékoztatóján. Ezt követően Szócska Miklós behívta magához a rezidenseket. A több mint háromórás tárgyalást követően Papp Magor az újságíróknak azt mondta: a teljes orvostársadalmat érintő alapbérrendezésre vonatkozó ajánlatot kaptak az államtitkártól.

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink