hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Felesleges „túlképzettek”

A diplomások is egyre nehezebben találnak állást

Ma már nem lehet azt mondani, hogy a diplomások jobb esélyekkel vághatnak neki az álláskeresésnek, mint például a középfokú végzettségűek. A Fővárosi Munkaügyi Központban nyilvántartott diplomás munkanélküliek száma az utóbbi években megduplázódott. A hivatalos statisztika ráadásul jócskán félrevezető, ugyanis a felsőfokú végzettségűek jelentős része egyáltalán nem regisztráltatja magát a munkaügyi központokban.

A bejelentett munkanélküliek között mindössze 3 százalék körüli a diplomások aránya. A valóságban a számuk ennél lényegesen nagyobb, ám a diplomások, még ha nincs is munkájuk, ritkábban fordulnak segítségért a munkaügyi központokhoz. Egyfelől azért, mert nem bíznak abban, hogy ott találnak számukra megfelelő állást, másfelől a munkanélküli viszony nem mutat jól az életrajzban.

A diplomás munkanélküliek száma jelenleg körülbelül 20-25 ezerre tehető, de ha hozzászámítjuk azokat is, akik most végeznek az egyetemeken, főiskolákon, ez a szám minden bizonnyal megugrik majd – mondja Molnár Éva, a diplomások álláshoz juttatásával foglalkozó Nonprofit Alapítvány szociológusa. Közben a cégek gyakran utasítják el az embert azért, mert egyetemi végzettségével és két nyelvvizsgájával „túlképzettnek” minősítik. Világosan látszik, hogy a magyar vállalatok nem rendelkeznek azzal a piaci, üzleti stratégiával, amelynek alapján valóban értékén kezelhetnék a képzett munkavállalót – állítja Molnár Éva.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Oláh Gábor
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés