hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Fáradtságűző vasterápia

Segít a transzferrinszint mérése

Vasterápiával a reproduktív korban lévő nők krónikus fáradtsága olyan esetekben is megszüntethető, amelyeknél a laboratóriumi leletek nem utalnak vérszegénységre. Vigyázni kell azonban, nehogy túladagoljuk.

Nemcsak a vérképzés, hanem számos enzim és agyi neurotranszmitter szintézise is zavart szenved, ha szervezetünkben kevés a vas. Ilyenkor a kognitív funkciók is romlanak. Valódi vashiány és az arra visszavezethető anémia Európában a reproduktív korú nők 10 százalékánál – a fejlődő országokban 50 százalékuknál – fordul elő. Jellegzetes tünete, a fáradtságérzés azonban már akkor is jelentkezik, ha a szérum mobil vasraktárának (ferritin) szintje a normál érték alsó tartományába esik.

A Lausanne-i Egyetem Családorvosi Tanszékének kutatói a vérszegénység nélkül jelentkező fáradtság és a vasterápia közötti kapcsolat felmérésére nyolc háziorvos bevonásával kettős vak, véletlen besorolásos, placebokontrollos vizsgálatot végeztek. E témában elsőként vizsgáltak a fogamzásképes korú nők teljes populációjának megfelelően kiválasztott mintát. Az eredményeket a British Medical Journal 2003. május 24-i számában tették közzé.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Bokor Dóra
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés