hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Fájdalomcsillapító bélbaktériumok

A bélflóra befolyásolásával biztonságos és olcsó módszerhez juthatunk az irritábilis bél szindróma vezető tünete, a hasi fájdalom kezelése terén.

A bélfal fájdalomreceptorainak működését is befolyásolják a bél mikroflóráját alkotó baktériumtörzsek. A tápanyagok bontásában, az intesztinális epitélium, az ér és a nyirokerek fejlődésében, valamint a kórokozók elleni védekezésben fontos szerepet betöltő baktériumok ezzel új terápiás lehetőség előtt nyitnak utat (Nature Medicine, 2007;13:35–37).
    Egy francia kutatócsoport öt probiotikus baktériumtörzs, valamint patogén E. coli-törzsek opiátreceptorokra és a 2-es típusú kannabinoid receptorokra kifejtett hatását vizsgálta. Humán epiteliális sejtvonalon in vitro kimutatták, hogy az L. acidophilus és az L. salivarius Ls-33 törzse tartósan fokozza a mű típusú opiát receptorok (MOR) expresszióját. Az L. acidophilus a kannabinoid receptorok (CB) termelését is fokozta. A hatás akkor is fellépett, amikor elölt baktériumokat adtak a sejtekhez.
    A sejtkultúrákon tett megfigyeléseket állatkísérletekben is igazolták. Szájon át, klinikai dózisban (109 CFU-adagban) 15 napon át adtak L. acidophilus baktériumokat egereknek és patkányoknak. A kezeletlen állatoknál MOR- és CB-receptor a vastagbél epiteliális sejtjeinek 0–20 százalékán, míg a kezelteknél a sejtek 25–60 százalékán volt kimutatható. A fokozott expresszió mellett az állatok fájdalomküszöbe is emelkedett. A végbél- és vastagbél tágításával (a viszcerális percepció kutatására alkalmazott eljárással) igazolták, hogy kezeletlen állatoknál 50±2 Hgmm, míg kezelteknél csak ennél 20 százalékkal magasabb nyomásértékek mellett lép fel fájdalom. A fájdalomcsillapító hatás a kezelés tizedik napján vált kimutathatóvá és a kezelés befejezése után három nappal szűnt meg.
    Az irritábilis bél szindróma modellezésére használt krónikus vastagbél- hiperszenzitivitás modellben a fájdalomcsillapítás mértéke még kifejezettebb volt, elérte a 44 százalékot – Lactobacillussal nem kezelt állatoknál ezt a hatást 1 mg/ttkg morfin adásával lehetett elérni.
    Úgy tűnik, a probiotikum fájdalomcsillapító hatásában döntő szerepet játszanak a kannabinoid receptorok; az ezek elleni antitestekkel a hatást fel lehetett függeszteni, ellenben opiátreceptorantagonistával nem.
    Az eredményeknek döntő jelentőségük lehet az irritábilis bél szindróma kutatásában. Jelzik, hogy a bélflóra modulálása biztonságos és olcsó módszerré válhat a vezető tünet, a hasi fájdalom kezelésére.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. VÁSÁRHELYI BARNA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés