hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Fájdalomcsillapító a gyártóknak

Úgy tűnik, sikerült elhárítani az inzulinválságot, így jövőre is tb-támogatással lesz kapható valamennyi ilyen készítmény. A Népszabadság szerint a kormány és a Novo-Nordisk Hungária Kft. menedzsmentje olyan megoldást talált a helyzetre, amely nem menti fel az úgynevezett spanyol modell befizetései alól az inzulingyártókat, de annak terheit kompenzálja.

A Novo elfogadta, hogy jövőre csak az idén forgalmazott inzulinmennyiség 85 százalékáért számlázhat az egészségbiztosítónak, a következő ötszázaléknyi fogyás az egészségbiztosító kockázata lesz, az összes többi eladott adag árát pedig a gyártónak magára kell vállalnia.

Az ügy előzményei bonyolultak. A spanyol modell augusztusi bevezetése erős indulatokat és ellenkezést váltott ki az inzulingyártók körében.

A Novo jelezte azt is, ha nem sikerül november 21-ig megállapodásra jutni, bejelenti: január elsejétől kivonja a támogatotti körből a Magyarországon forgalmazott három inzulinját. Ennek egyenes következménye lett volna, hogy szinte néhány hét alatt körülbelül 30 ezer beteget kellett volna átállítani a versenytársak termékeire. Az akció nemcsak a betegek szervezetét, de a kormány tárcáját is megterhelte volna mintegy 400 millió forinttal. Végül sikerült megállapodnia Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárnak a Novo dán menedzsmentjével, írja a lap.

hirdetés

Könyveink