hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

„Ez a mi útkeresésünk”

Velkey Györggyel, a Magyar Kórházszövetség új elnökével közöl interjút a vg.hu, ebből idézünk egy rövid részletet.

– A közelmúltban ismét felvetődött: szabályozott formában, de mindenképpen be kellene engedni a magánbetegeket a közintézményekbe ahhoz, hogy a közkórházak a magánforrásokból többletpénzhez jussanak. Elődje, Rácz Jenő is emellett érvelt, lett is belőle nagy felzúdulás.

– Pedig ez valóban nagyon jó lehetőség arra, hogy pótolják azokat a forrásokat, amelyek hiányoznak az intézmények működtetéséhez, az orvosok, ápolók megélhetéséhez. Sok kórház, köztük mi is elindultunk ebbe az irányba, például plasztikai beavatkozásokhoz bérbe adjuk a műtőnket, fizetős szűrővizsgálatokat végzünk, egy német gyereksebész mellett asszisztálnak a munkatársaink. Ez a mi útkeresésünk, de a jó az lenne, ha ezt rendszerszerűen, szigorú szabályok mellett, de szabadon végezhetné mindenki.

– A politika azonban inkább szemet huny a szürke zónában működő magánbeteg-ellátás felett, csak nehogy azzal vádolják, a tehetőseknek kedvez.

– Ha továbbra is megfelelő színvonalú marad a társadalombiztosítás által finanszírozott egészségügy, és nagyon világosan elkülönül a magán-, illetve a közellátás, senki sem jár rosszul. Ami pedig az ilyen és ehhez hasonló, a politikai által tabusított témákat illeti, ezeket kell megjeleníteniük az olyan közszereplőknek, amilyen például a kórházszövetség elnöke.

– Aki egyúttal politikus is, a Fidesz-KDNP színeiben a Fővárosi Közgyűlés tagja.

– Inkább a politikában is szereplő egészségügyi szakértőnek nevezném magam.

 A továbbiakban Velkey György arról is beszél a vg.hu-n, hogy mit kezdhet egy egészégügyi szakember a politikával, amely voksokban gondolkodik.

(forrás: vg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink