hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Évente mindössze négy menstruáció

A hosszú cikluskontrollt biztosító orális fogamzásgátló

A hormontartalmú fogamzásgátlók folyamatos vagy hosszan tartó szedésével elkerülhető, hogy a nők havonta éljenek át megvonásos vérzést, ami több nő preferenciáján kívül egyéb előnyökkel is járhat.

hirdetés

A fogamzásgátló készítmények által biztosított klasszikus 21/7 napos sémát csaknem 60 éve úgy állították fel, hogy az a lehető legjobban utánozza a természetes menstruációs ciklust. Szedésük mellett a „menstruáció” valójában mesterségesen létrehozott megvonásos vérzésnek felel meg. Ennek oka elsősorban a vallási és társadalmi elvárásoknak való megfelelés volt.

Ma a nők igen különböző elvárásokkal viseltetnek a menstruáció gyakorisága iránt, melyet kulturális és vallási tényezők is befolyásolnak. A havonkénti menstruációhoz különböző hitek és érzések fűződnek. Ezek lehetnek személyes szempontok, mint például, hogy a vérzés havi gyakorisággal biztosítja a nőket, hogy nem estek teherbe, illetve még idejében fény derülhet a terhességre. Társadalmi elvárások, mint a „természetesség és belülről fakadó nőiesség” elvárása; vagy olyan mítoszok, mint a szervezet menstruáció során történő megtisztulása: a „rossz vér” és nedvek távoznak a szervezetből. Valamint az ismeretek hiánya.

Újabb felmérések szerint a nők többsége a ritkábban jelentkező vérzéseket részesítené előnyben, mert egyrészt a vérzést általában negatívan élik meg az életminőség és a mindennapi tevékenységek szempontjából, még akkor is, ha nincs a ciklussal kapcsolatos egyéb panaszuk. Másrészt viszonylag nagy azon nők aránya, akiknek problémát jelent a havi vérzés, még a kombinált orális fogamzásgátlók használata mellett is.

A menstruációhoz társuló panasz lehet a dysmenorrhoea, a fejfájás, bizonyos szomatikus tünetek (pl. emlőfeszülés, haspuffadás) és affektív panaszok (pl. depresszió, ingerlékenység, szorongás, zavartság), melyek kedvezőtlenül hathatnak az érintettek életminőségére, szociális kapcsolataira és munkaképességére. Ezen panaszok a hormonszintek ingadozása, illetve tablettát szedők esetében a 7 napos hormonmentes időszak alatti hormonmegvonás miatt jelentkeznek. A hosszú cikluskontrollú fogamzásgátlás ritkábbá teheti ezen kellemetlen vagy fájdalmas tünetek előfordulását. Ráadásul a teljes hormonmegvonás helyett alacsonyabb hormontartalmú tabletták beiktatásával a megvonásos tünetek nem vagy csak enyhébben jelentkezhetnek. A folyamatos gyógyszerszedés nagyobb védelmet nyújthat a nem kívánt teherbeesés ellen is, mivel nagyobb biztonsággal elkerülhető, hogy a nő a hétnapos szünet lejárta után elfelejtse elkezdeni az újabb tablettaszedési ciklust, minden nappal növelve így az hypophysis-ovarium tengely inkomplett szuppressziójának veszélyét.

A hosszú cikluskontrollú tabletták szedésekor ugyanakkor, különösen az első ciklusban mérsékelten nagyobb a ciklusközi pecsételés és áttöréses vérzés esélye, amelyre fel kell hívni a figyelmet. Felmérések szerint a nők nagy része hajlandó lenne ezt elviselni, a kevesebb és könnyebb tervezett vérzés reményében.

A hosszú cikluskontrollú készítmények között a Teva új, Seasonique tablettája erőteljes fogamzásgátló hatás mellett jelentősen, harmadára csökkenti az évenkénti menstruációk számát, 13-ról mindössze 4-re. A nő 84 napig 150 μg levonorgesztrelt és 30 μg etinil-ösztradiolt tartalmazó tablettát, majd 7 napig 10 μg etinil-ösztradiolt tartalmazó ciklusstabilizáló tablettát szed. Nem kell szünetet tartania. Kényelmi szempont, hogy így nem kell figyelnie a naptárat az új csomag pontos elkezdéséhez, ritkábban kell gyógyszert felíratnia. Évente négyszer kell csak elviselnie a tervezett vérzéses időszakot, amely a tabletta nélküli ciklushoz képest lényegesen rövidebb ideig tart és kisebb mennyiségű, nagyobb szabadságot biztosít a modern nőknek.
A cikk megjelenését a TEVA Gyógyszergyár Zrt. támogatta.

HU/SEAS/17/0002. lezárás dátuma: 2017. február 1.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink