hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Európa modernizálná egyetemeit

A finanszírozási rendszer átalakításával javítana az Európai Bizottság az unióbeli egyetemek színvonalán. A testület által elfogadott javaslatcsomag nagyobb anyagi önállóságot biztosítana a felsőoktatási intézményeknek, igazságosabbá tenné az ösztöndíjrendszert, és jobban ügyelne a szociális szempontokra.

Európának korszerűbb egyetemekre van szüksége – ez a lényege annak az állásfoglalásnak, amelyet az Európai Bizottság elfogadott. A dokumentumot az államés kormányfők júniusi ülésén mutatják be. A testület megítélése szerint bár az unió egyetemei hatalmas potenciállal rendelkeznek, ezek nagy része kiaknázatlan. Aligha véletlen, hogy az oktatás területén ugyanakkora az Európai Unió lemaradása az Egyesült Államokkal szemben, mint általában a kutatás és fejlesztés területén. Míg az EU-ban évente hétezer dollár jut egy egyetemi hallgatóra, addig az USA-ban 20 ezer; az EU a bruttó nemzeti termék 1,1 százalékát, az USA 2,7 százalékát fordítja erre a célra. Az Európai Bizottság szerint sokat lehetne tanulni az amerikai gyakorlatból, abból, hogy az üzleti élet igyekszik szoros kapcsolatokat ápolni az oktatási intézményekkel. Több az anyagi forrás, a tananyag jobban illeszkedik a vállalatok innovációs szükségletéhez, és a kapcsolatok hozzájárulnak ahhoz is, hogy a diákokban nagyobb a vállalkozó kedv. Ez utóbbit saját egyetemein olyannyira hiányolja az Európai Bizottság, hogy a bizottsági csomagban javasolja, vegyék föl a tananyagba a vállalkozói és a kommunikációs ismereteket – nem csak az üzleti élettel összefüggő szakmáknál.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
GORDON TAMÁS (BRÜSSZEL)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés