hirdetés
hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Táplálkozás

Étrend, vastagbélrák és bélbaktériumok

A tipikus nyugati étrend, amely sok húst, sok zsírt és kevés komplex széhidrátot tartalmaz, vastagbélrákra hajlamosít – mondta Stephen O'Keefe az Egyesült Államok Általános Mikrobiológiai Társaságának konferenciáján. Számos bizonyítékkal támasztotta alá, hogy az étrend erősen befolyásolja a bél baktériumflóráját, és ezért növeli a vastagbélrák kockázatát.

Az egészségesen táplálkozó, sok komplex szénhidrátot fogyasztó személyek belében nagy számban vannak jelen az ún. Firmicutes baktériumok. Ezek a  keményítő megemésztetlen maradékát és a fehérjéket használják fel, és anyagcseréjük során rövid láncú zsírsavakat és vitaminokat – például folsavat és biotint – termelnek, amelyek védenek a bélbetegségektől. A rövid láncú zsírsavak egyike, a vajsav nemcsak nagy mennyiségű energiát szolgáltat a bélfal sejtjeinek, hanem szaporodásukat és differenciálódásukat is szabályozza. Állatkísérletekben és emberi vizsgálatokban is bebizonyosodott, hogy a vajsav véd a vastagbélrák ellen.
A bélben élő más baktériumok azonban mérgező vegyületeket is termelhetnek a béltartalom metabolizálása során. A húsban gazdag ételek fogyasztása a bélben kén termelődéséhez vezet, és ennek hatására egyrészt csökken a metánt felhasználó „jó” baktériumok száma, másrészt a kénredukáló baktériumok a ként kénhidrogén és egyéb karcinogén hatású vegyületek termelésére használják fel.
A rostokban és a nehezen emészthető keményítőben gazdag étrend elősegíti a hasznos baktériumok szaporodását, és ennek folytán a jótékony hatású rövid zsírsavak termelődését a bélben, míg a sok hús és zsír csökkenti e baktériumok számát. O'Keefe hangsúlyozta, hogy az eddigi kutatások csak néhány baktériumfajjal foglalkoztak, noha több mint 800 baktériumfaj és ezeknek 7000 különböző fajtája él a bélben – vagyis egyelőre csak a jéghegy csúcsát látjuk. Az előadás összefoglalását a Medicalnewstoday internetes lap közölte.

Weisz Júlia

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés