hirdetés
hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Táplálkozás

Étkezés és depresszió idős japánokban

Junko Oishi és munkatársai 279 idős személyben vizsgálták, hogy van-e kapcsolat egyes tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok bevitele és a depresszió között.

A 65–75 éves személyek két kérdőívet töltöttek ki. Az egyik étkezési szokásaikra vonatkozó kérdéseket tartalmazott: 31 ételről kellett leírniuk, hogy milyen gyakran fogyasztották az elmúlt évben, és hogy mekkora adagot szoktak enni ezekből. Ennek alapján a kutatók 17 anyag fogyasztását becsülték meg. A másik kérdőívvel, a Center for Epidemiology Studies depressziós skálájával (CES-D) a depresszió fokát mérték fel. Az adatok elemzése során figyelembe vették a személyek nemét, életkorát, testtömegindexüket, krónikus betegségeiket és társas kapcsolataik minőségét.
Az Acta Medica Okayamában közölt eredmények szerint az idős férfiakban annál kisebb fokúak voltak a depressziós tünetek, minél több szénhidrátot, karotint, C-vitamint és E-vitamint fogyasztottak (a megfelelő esélyhányadosok a legkevesebbet és a legtöbbet fogyasztó tercilisek összevetésekor: 0,29, 0,36, 0,33, illetve 0,39). A nőkben azonban nem volt kimutatható kapcsolat a depresszió és egyik vizsgált anyag fogyasztása között sem.
A karotin, a C-vitamin és az E-vitamin hatását annak tulajdonítják, hogy ezek az anyagok, antioxidánsok lévén, védenek az oxidatív stessztől, amelynek szerepe van a depresszió kialakulásában, különösen az oxidatív stresszre fokozottan érzékeny idősekben. A nagyobb szénhidrátbevitel hatására pedig nő az agy triptofánfelvétele, ami serkenti a szerotonin termelését.
A nemek közötti különbséget a vizsgálók annak tulajdonítják, hogy a nők jóval több karotint és C-vitamint fogyasztottak, és valószínűleg többen használtak táplálékkiegészítőket is.

Forrás: Acta Medica Okayama

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés