hirdetés
hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

A cég szerint minden jogszerű

Érvénytelen a HospInvest pályázata Egerben (frissítve)

Jogerősen hatályon kívül helyezte a Heves Megyei Bíróság a megyei önkormányzat azon határozatát, amely a HospInvest Zrt.-t nyilvánította az egri kórház vagyonkezelésére kiírt pályázat győztesévé - tette közzé gyorshírben az MTI. A Heves Megyei Önkormányzat felülvizsgálati eljárást kezdeményez a Legfelsőbb Bíróságnál az ítélet ellen - közölte Sós Tamás a Heves Megyei Közgyűlés elnöke. A HospInvest elnöke állítja: a cég mindenben jogszerűen járt el és terveik szerint október elsején megkezdik a kórház üzemeltetését.

A HospInvest pályázati dokumentációjához csatolt banki igazolás nem felelt meg a pályázati kiírásban foglaltaknak. Vagyis abból egyértelműen nem megállapítható, hogy a cég számláján 2005. január 1.-től, vagyis a kiírásban megjelölt időponttól, nem volt sorban állás - indokolta az ítéletet a tanácsvezető bírónő.
Ebben a helyzetben a megyegyűlésnek érzékelni kellett volna, hogy az ajánlat érvénytelen, ennek ellenére, jogszabálysértő módon határozatot hozott a pályázati anyag elfogadásáról - mondta Czuczai Zsuzsanna, a bíróság elnöke. Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés szocialista elnöke máris bejelentette, hogy a megyegyűlés felülvizsgálati eljárást kezdeményez a Legfelsőbb Bíróságnál az ítélet ellen.


A Heves Megyei Közigazgatási Hivatal a megyegyűlés Fidesz Polgári Frakciójának bejelentése alapján áprilisban tett törvényességi észrevételt a szocialista vezetésű testület döntésével kapcsolatban. A Fidesz-frakció azt kifogásolta, hogy miközben a tenderkiírásban a megye az elmúlt három évre vonatkozó bankgaranciát követelt meg a pályázóktól, a HospInvest csak az elmúlt két évre vonatkozó igazolást csatolt a dokumentációhoz.
Balás István, a hivatal vezetője indoklásában korábban arra emlékeztetett: a kiírás szerint a pályázatban az vehet részt, aki pénzintézeti nyilatkozatot nyújt be arról, hogy 2005. január 1. óta mindig eleget tett fizetési kötelezettségének.
Ezzel szemben a HospInvest számlavezető bankja 2008. január 3-án kiadott igazolásában úgy fogalmazott: "számláján sorban állás az elmúlt két évben, jelen igazolás kiállítás napjáig nem fordult elő" - tartalmazza a törvényességi észrevétel. Ennek kapcsán a hivatalvezető felidézte a tenderkiírás egy másik pontját is, amely szerint érvénytelen az ajánlat, ha a pályázó nem a pályázati felhívásban meghatározott formában csatolja a kiírásban előírt igazolásokat.
Mindezek alapján Balás István a tender elbírálásakor hozott döntés felülvizsgálatára kérte a megyegyűlést.
A Heves Megyei Közgyűlés szocialista alelnöke viszont akkor azzal érvelt, hogy az igazolás mind célját tekintve, mind formailag megfelelt a kiírásnak. A dokumentumból ugyanis kiderült, hogy a pályázó folyamatosan eleget tesz fizetési kötelezettségeinek, vagyis megbízható - mondta akkor Merczel József. Ugyanakkor a 2008-ban kiállított bankgarancia a 2006-os és 2007-es üzleti évre, vagyis az elmúlt három évre vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy jogszabálysértés híján a döntés felülvizsgálatára nincs szükség - tette hozzá.
A közgyűlés ennek megfelelően úgy döntött: nem ért egyet az Észak-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal törvényességi észrevételével, amely szerint a HospInvest pályázata nem felel meg a tenderkiírás kritériumainak. Ezt követően fordult bírósághoz a közigazgatási hivatal a döntés felülvizsgálata érdekében.
Novák Rudolf, a Heves Megyei Közgyűlés jogi képviselője az ítélethirdetést követően az MTI-nek azt mondta, álláspontjuk szerint a döntés önmagában nem teszi érvénytelenné azt a szerződést, amelyet a megyegyűlés kötött a kórház vagyonkezeléséről és működtetéséről a HospInvest Zrt.-vel. A kontraktus felbontása polgári peres eljárás keretében kezdeményezhető - tette hozzá kérdésre válaszolva Novák Rudolf.
Kollányi Gábor, a HospInvest Zrt. elnöke portálunkat úgy tájékoztatta: „A HospInvest mindenben jogszerűen járt el, a pályázati kiírásnak megfelelően adta be a pályázatát. A mai tárgyaláson a HospInvest nem volt sem felperes, sem alperes. Azt javasoljuk a megyei önkormányzatnak, hogy forduljon a Legfelsőbb Bírósághoz felülvizsgálatért. Az ítélet nem érinti a szerződés érvényességét, tehát a munkát folytatjuk, a kórház üzemeltetését terveink szerint október 1-jén megkezdjük."

Kollányi Gábor emlékeztetett arra, hogy néhány nappal ezelőtt Gyöngyösön a Fővárosi Ítélőtábla felülbírálta az elsőfokú bírósági döntést. Kimondta, hogy helyesen járt el a Gyöngyösi Önkormányzat, amikor az Önkormányzati Törvény és az Államháztartási Törvény által előírt követelményeknek megfelelően folytatta le az eljárást a városi kórház működtetése körében egészségügyi közfeladatra, és ehhez kapcsolódóan a vagyonkezelői jog átadására kiírt pályázata során. A döntés egyértelműen kimondja, hogy az Önkormányzat eljárásával nem sértette meg a közbeszerzési törvényt - közölte az elnök.

A megyegyűlés Fidesz-frakciója felszólította az önkormányzat szocialista vezetését és szocialista tagjait, hogy a bírósági döntést követően tűzzék napirendre a szerződés felbontását - ezt már Tatár László, a frakció vezetője közölte az ítélet kihirdetését követően. Ezzel szemben a Heves Megyei Önkormányzat felülvizsgálati eljárást kezdeményez a Legfelsőbb Bíróságnál az ítélet ellen - közölte Sós Tamás a Heves Megyei Közgyűlés elnöke. "Határozott jogi álláspontunk, hogy a pályázati eljárás során és a pályázat nyertesének kihirdetésekor valamennyi jogszabálynak megfelelően jártunk el" - fogalmazott. A HospInvest elnökéhez hasonlóan Sós Tamás is úgy vélekedett, hogy az ítélet a Heves Megyei Önkormányzat és a HospInvest Zrt. között létrejött szerződés érvényességét és hatályosságát semmilyen módon nem érinti.
A szocialista vezetésű megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő húsz évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc Kórházat. A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.
A HospInvest Zrt., saját közlése szerint, augusztus közepén adta be a működési engedély iránti kérelmét a népegészségügyi szolgálathoz, ám a hatóság hiánypótlást rendelt el. Ebben a helyzetben a cég arra kérte a Heves megyei önkormányzatot, hogy 60 nappal hosszabbítsa meg az intézmény átvételére kapott, szeptember 1-én lejáró határidőt, s a testület eleget tett a kérésnek.
Időközben orvosok és ápolók éhségsztrájkot kezdtek a kórházban. Azt követelik, hogy a megye bontsa fel a vagyonkezelési szerződést.

Medical Online; MTI

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés