hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Érthető és érthetetlen

Koltai Lajos rendezi a Sorstalanságot

Világhírű operatőrünk, Koltai Lajos két éve tervezi, hogy rendezői bemutatkozásaként filmre viszi Kertész Imre irodalmi Nobel-díjjal elismert művét, a Sorstalanságot. Erre maga a regényíró kérte őt fel. A magyar produkciós cég, a Magic Media Rt. hat éve készíti elő a forgatást – a Nobel-díjnak köszönhetően most európai stúdiók is beszálltak a produkcióba.

Néhány hónapon belül elkezdik rögzíteni a Sorstalanság első jeleneteit. A forgatás Magyarországon hatvan napig tart. A film Budapesten és vonzáskörzetében, ezenkívül a Bakony-széli Szabadbattyánban készül. Fölépítik az auschwitz-birkenaui, a buchenwaldi és a zeitzi táborokat idéző díszleteket, amelyeket Lázár Tibor tervez. A zeitzi benzingyárban zajló epizódokat a Dunaújvárosi Vasmű területén veszik fel. Németországban öt napra áll fel a stáb, a helyszínt még nem választották ki.

Ennio Morricone komponálja a zenét

A történetet kronológiai sorrendben rögzítik, ami ritkaságnak számít. Az alkotás magyar nyelven készül. A film tervezett költségvetése 2 milliárd forint. Magyar, német, angol, francia és izraeli koprodukcióban jön létre, de a Magic Media két producere, Barbalics Péter és Törő Csaba még olasz partnert is meg akar nyerni. Ebben Giuseppe Tornatore rendező segíti őket, aki Szabó István után Koltai Lajos „második számú” rendezője. (Tornatore művének, Az óceánjáró zongorista legendájának operatőreként jelölték Koltait Oscar-díjra.) Tornatore jóakarata mellett még egy „biztos olasz” támogatója van a produkciónak: a Sorstalanság zenéjét Ennio Morricone komponálja.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Tölgyesi Gábor
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés