hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Erődemonstrációra készül az orvosi kamara

A kudarcba fulladt bértárgyalások után demonstrációra hívná az orvosokat a Magyar Orvosi Kamara vezetése, írja a Magyar Hang.

Körlevélben szondázza az orvostársadalom demonstrációra való hajlandóságát a Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetése azok után, hogy egyértelművé vált: a szakmai érdekképviselet hiába tárgyalt a kormányzattal, a tavalyi év után idén sem lesz béremelés. (Ezt Varga Mihály pénzügyminiszter ismerte el a május 31-i kormányinfón.) A MOK elnöksége a kamarai tagoknak tegnap megküldött felhívás szerint most arra kíváncsi, az orvosok részt vennének-e valamilyen erődemonstráción, hogy ezzel harcolják ki a fizetések – korábban egyébként beígért – emelését.

A kamara négy kérdést tesz fel az orvosoknak, amelyekről online szavazhatnak. Ezek a következők:
– Nyomásgyakorlás eszközeként felmondom önként vállalt túlmunka végzését, csak a kötelező munkaidőmben vagyok hajlandó dolgozni.
– Demonstratív nagygyűlésen személyesen vennék részt, ahol a meghívott döntéshozóktól várunk határozott válaszokat, mit kíván tenni a Kormány az orvosok helyzetének gyors, érdemi javításáért.
– Bár a célokkal egyetértek, azokért tevékenyen akciózni nem tudok/nem kívánok.
– Nem értek egyet azzal, hogy tárgyaláson kívül bármely egyéb eszközhöz nyúljon az orvoskar.

A MOK az erődemonstrációval követelné a tárgyalásokon egyeztetett bértábla haladéktalan bevezetését mind a kórházi, mind a járóbeteg-, mind pedig az alapellátásban. Egyben kinyilvánítják azon észrevételüket is, hogy a paraszolvencia megszűnéséhez tisztességes, értékálló bérekre van szükség. Követelik továbbá, hogy a nyugdíjas korú orvosok méltatlan, diszkriminatív helyzetét szüntessék meg.

Az Éger István elnök vezette orvosi kamara lépése nemcsak azért figyelemreméltó, mert – úgy tűnik – valóban nem maradt más eszköz a béremelés kiharcolására, mint a nyomásgyakorlás. Égerék mostani szemléletváltását minden valószínűség szerint előmozdította, hogy a MOK-on belül kampányidőszak van: zajlik a küldöttek választása, ősszel pedig az elnökségről voksolnak. A kudarcba fulladt bértárgyalások azonban a lehető legrosszabbkor jöttek a jelenlegi vezetésnek, amely eddig a kedélyek lehűtésére törekedett. Annál is inkább, mert az Újratervezés (ÚT) többek között épp a gyenge érdekképviseletet rója fel a kamara vezetésének.

A teljes cikk a Magyar Hang honlapján

(forrás: Magyar Hang)
hirdetés

Könyveink