hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

EMMA tudja, ki hol dolgozik

Májustól újra van munkaügyi nyilvántartás: az egykori munkakönyv helyett modern számítógépes adatbázisból tájékozódhatnak a hatóságok, a munkáltatók és a munkavállalók.

Az európai uniós csatlakozás után kezdte meg működését az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis, rövidített nevén az EMMA. A munkaerőpiac átláthatósága, az igényeknek megfelelő képzés tervezhetősége, a munkaügyi ellenőrzések hatékonyságának javítása, valamint Magyarország uniós adatszolgáltatási kötelezettségei indokolták a naprakész nyilvántartás létrehozását.

Az 1992-ben megszüntetett munkakönyv örökébe lépő rendszer tartalmazza valamennyi, a Munka Törvénykönyve hatálya alá eső munkaviszony, a csaknem két és fél millió munkavállaló és az őket foglalkoztató mintegy 300 ezer munkáltató legfontosabb adatait. Az EMMA létrehozásáról szóló jogszabály szerint az adatbázis tárolja majd többek között a munkaadó adószámát vagy adóazonosító jelét, megnevezését, székhelye, telephelye címét, valamint az alkalmazott személyi adatait, állampolgárságát, végzettségét, alapbérét, munkaidejét, illetve a személyi adatokhoz való hozzáférést biztosító kódot. A munkaügyi tárca tervei szerint később a közalkalmazottak és a köztisztviselők adataival bővül a rendszer.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Kiss Melinda Katalin
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés