hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Emelkedő adóterhek

A kormány tervei 2004-re

A vállalkozások segítése mellett a költségvetés bevételi oldalának biztosítását tartották elsődlegesen szem előtt a 2004-re szóló adókoncepció készítői. Az Országgyűlésnek benyújtott kormányzati tervek szerint jövőre tovább emelkedne a fogyasztás adóterhe, és a személyi jövedelmek után is több adót kellene fizetnünk, miután a mostaninál lényegesen kevesebb kedvezményt vehetnénk igénybe.

A jövő évi adóváltozások vesztesei egyértelműen a magánszemélyek lesznek, ha a parlament változatlan formában fogadja el a kormány javaslatait. A személyijövedelemadó-tábla ugyan kedvezőbb lesz az ideinél, ám a kedvezmények jelentős megnyirbálása miatt nem érezhetjük a teher csökkenését. Megszűnik a nyugdíjjárulék és a magánpénztári tagdíj adókedvezménye, amely ebben az évben még lehetővé tette a fizetendő 8,5 százaléknyi járulék egynegyedének levonását. Emellett a mai 3 százalék helyett jövőre már 4 százalékos egészségügyi járulékot kell fizetni. E két változtatás ellenkező irányú az adótábla-változtatás jótékony hatásaival, főleg azoknál, akiket érint a járulékfizetési plafon felső határának jelentős, 4 millió 215 ezer forintra történő emelése. (A jelenlegi szabályok szerint a járulékfizetési plafon jelenleg évi 3 905 500 forint.)  Januártól nyugdíjnak minősül – vagyis adómentessé válik – az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár által a tag részére – egy összegben vagy járadék formájában – teljesített nyugdíjszolgáltatás (kiegészítő nyugdíj), ha a tagsági viszony a kifizetés évét megelőző harmadik adóévben, vagy korábban keletkezett. A magánnyugdíjpénztár által nyújtott nyugdíjszolgáltatás (a járadék típusú és az egyösszegű is) nyugdíjnak minősül, ide értve a biztosítóintézet által nyújtott járadékszolgáltatást is.

Lakáshitel-adókedvezmény

Csökken a lakáshitelek adókedvezménye: évi 120 ezer forint a maximum, és ez is legfeljebb öt évig vehető igénybe. Az új lakást építők vagy vásárlók továbbra is levonhatják személyi jövedelemadójukból a fizetett törlesztőrészlet 40 százalékát, de a kedvezmény itt is csak a 15 millió alatti hitelnél érvényesíthető. A régebbi építésű lakást vásárlóknál és a felújítóknál 30 százalékra csökken a kedvezmény: itt 8 millió forint a hitelhatár. A kedvezmény az évi 4 milliót keresőknél nem érvényesíthető, 3,4 milliós jövedelem felett pedig már csak csökkenő mértékben. Az illetéktörvények módosításáról szóló javaslatok között szerepel az az elgondolás, amely szerint illetékfizetésnél a lakás összértéke számít majd, akkor is, ha csak egy bizonyos tulajdonrészt vesznek meg.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Oláh Gábor
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés