hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Emberi DNS-t találtak baktériumban

Ma már nem lineárisnak képzeljük az evolúció folyamatát, tudjuk, hogy gének nemcsak szülőről gyermekre, de horizántálisan, különböző fajok között is közlekedhetnek. Az mégis meglepő, hogy baktériumok képesek örökítőanyagot szerezni az általuk megfertőzött embertől. Kutatók 14 gonorreás beteg Neisseria gonorrhoeae baktériumainak DNS-sorrendjét határozták meg, amelyek közül 3-ban találtak emberi genetikai anyaggal megegyező bázissorrendet.

Mint arról a biologynews online folyóirat beszámol, a Broad Institute (Cambridge, Massachusetts) kutatói 14 gonorreás beteg Neisseria gonorrhoeae baktériumainak DNS-sorrendjét határozták meg, amelyek közül 3-ban találtak emberi genetikai anyaggal megegyező bázissorrendet. A továbbiakban a Northwestern University mikrobiológusai szekvenálták az identikus fragmentet, és igazolták annak azonosságát az emberi DNS-részlettel.

A horizontális, különböző fajok között történő géntranszfer viszonylag gyakori baktériumok között, így adják át egymásnak a baktériumfajok többek között az antibiotikum-rezisztenciát is. Az ember genetikai anyagába is épült be vírusból származó DNS, sőt egyes tudósok (pl. Luis P. Villarreal, Victor Tetz) egyenesen az evolúció egyik fő hajtóerejének tartják az ilyenfajta géncserét.

Az mégis először fordul elő a tudomány történetében, hogy emberből baktériumba épült DNS-szakaszt fedeznek felMark Anderson, a Northwestern University kutatója, aki az identikus töredék szekvenálását elvégezte, úgy nyilatkozott a tudományos ismeretterjesztő fórumoknak, hogy egyelőre nem tudni, mire használja a kórokozó az embertől szerzett genetikai anyagot, azonban a felfedezés a jövőben segít majd annak megértésében, hogyan halad a patogének és gazdaállatuk koevolúciója.

A kutatás egy másik résztvevője, Hank Seifert immunológus professzor a nagy evolúciós lépés fontosságát hangsúlyozza az emberből a baktériumba jutó DNS kapcsán (a baktériumnak sok akadályt kellett leküzdenie ahhoz, hogy egy tőle ennyire távoli faj genetikai anyagát beépíthesse), és valószínűsíti, hogy a baktérium ezzel a módszerrel alkalmazkodik a megfertőzendő személy immunrendszeréhez.

A kutatók a Neisseria gonorrhoeae-hez genetikailag közel álló Neisseria meningitidis DNS-ét is megvizsgálták, de ezen faj esetében nem találtak emberi eredetű szekvenciát. Ebből a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az ember-Neisseria gonorrhoeae géntranszfer az evolúció egy nem régi történése.

A gonorrea

Más néven kankó vagy tripper, szexuális úton terjedő betegség, csak emberben alakul ki, már jó régóta, hiszen a Biblia is említi. Férfiak 20 százalékos valószínűséggel kapják el a fertőzést egyetlen, fertőzött nővel történt vaginális közösülés során (férfi-férfi szexuális aktus esetén nagyobb a fertőzés esélye), míg a nők 60-80 százalékos valószínűséggel fertőződnek, ha érintett férfivel vaginálisan szexelnek.

Súlyos esetben a baktérium bejut a véráramba, artritiszt és endokarditiszt is okoz. Világszerte évente 50 millió fertőzés jön létre. Bár a legtöbb szerre már rezisztens a kórokozó, még van antibiotikum, amivel a kór kezelhető.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink