hirdetés
2023. március. 21., kedd - Benedek.

Először integráltak telemedicinás rendszert az EESZT-be

Valódi adatalapú egészségügyi ellátást és ténylegesen működő online orvosi távszolgáltatást tesz lehetővé Dcont® eNAPLÓ integrálása.

A Dcont® eNAPLÓ telemedicinás rendszert fejlesztő 77 Elektronika Kft. víziója, hogy elérhetővé váljon a napi betegellátásban a teljes körű diabéteszmenedzsmentet támogató online orvosi távfelügyeleti megoldás. Ennek egyik fontos mérföldköve teljesült 2022 őszén azzal, hogy a Dcont® eNAPLÓ rendszerbe feltöltött vércukoradatok automatikusan szinkronizálódnak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel (EESZT), melyekhez így minden egészségügyi dolgozó azonnal hozzáférhet – mondta el az 3. Digital Health Summit-on Szabó Barnabás, a cég fejlesztési osztályának igazgatóhelyettese.

Magyarországon a vércukor-önellenőrzést elsőként a 77 Elektronika Kft. tette széleskörűen lehetővé a cukorbetegek számára. A 100 százalékban magyar tulajdonban lévő cég 1986-ban dobta piacra első saját fejlesztésű Dcont® készülékét, a vállalat azóta a magyarországi vércukormérőpiac vezető szereplőjévé vált.

A Dcont® család legújabb típusai ±8 százalékos hibahatáron belüli, közel klinikai laboratóriumi pontosságú vércukormérést tesznek lehetővé az otthoni önellenőrzés során. Legújabb fejlesztésű „okos” vércukormérő készülékeik pedig Bluetooth-on keresztül, szintén a cég által fejlesztett telemedicinás rendszerrel is összekapcsolhatók.

A 77 Elektronika Kft. 2010-ben indította el az első hazai telemedicinás rendszert, a Dcont® eNAPLÓ-t, és később a hozzá kapcsolódó mobilalkalmazást. Ez az orvosok és betegek számára is ingyen elérhető rendszer fontos támogatást nyújt a betegség kezelésében. Használatával a szakorvosok gyorsan és könnyedén elemezhetik a vércukorértékek alakulását, és annak megfelelően módosíthatják a diabéteszes betegek terápiáját – bárhol, bármikor, ma már mobiltelefonos applikáción keresztül is.

A fejlesztés most egy újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen a Dcont® eNAPLÓ-t – elsőként a magyar telemedicinás rendszerek közül – sikerült integrálni az EESZT-be. Mindez azt jelenti, hogy a Dcont® eNAPLÓ rendszerbe feltöltött vércukoradatok strukturáltan és automatikusan szinkronizálódnak az EESZT-vel, ahol minden egészségügyi dolgozó azonnal megtekintheti azokat.

A rendszert használó betegek esetében tehát már nem szükséges a vércukormérő memóriájából előhívni az adatokat, vagy végig lapozni a betegek diabétesznaplóját, az egészségügyi dolgozóknak elég csupán a megszokott EESZT felületen megnézni az értékeket.

Ráadásul a két rendszer összekapcsolása is nagyon egyszerű, mindössze pár lépéssel kivitelezhető. A kapcsolódás a páciens eNAPLÓ profiljából indítható, majd az EESZT ágazati portálon az orvos TAJ-számmal azonosítja a beteget, és ezáltal már létre is jött az eNAPLÓ és EESZT PHR (Patient Health Record) fiók összekötése, és megkezdődhet az adatok szinkronizálása.

A kezelőorvos innentől kezdve bármikor hozzáférhet adott páciense vércukorszint értékeihez, ráadásul mindezt strukturált formában töltheti le a rendszerből, lehetővé téve a kereshetőséget, megkönnyítve a feldolgozhatóságot és az elemezhetőséget.

A rendszer használatának köszönhetően tehát valódi adatalapú egészségügyi ellátás valósulhat meg, illetve elkerülhetők a szükségtelen orvos-beteg találkozások – tette hozzá a szakember.

(forrás: 77 Elektronika Kft.)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés