hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Tudomány

Előrelépés az Alzheimer-kór diagnosztizálásában

A németországi Bayer Schering Pharma AG tovább folytatja kutatását, melyet az Alzheimer-kór minél pontosabb diagnosztizálása érdekében kezdett el. 
A cég november 30-án  bejelentette, hogy beválasztották az első betegeket a florbetabennel folytatott kutatások III. fázisába.

„Jelenleg nem létezik olyan diagnosztikus eszköz, amellyel élő betegeken lehetne meghatározni a demencia különböző típusait, így például az Alzheimer-kórt” - mondta Dr. Thomas Balzer, a Bayer Schering Pharma diagnosztikus képalkotás klinikai fejlesztéséért felelős részleg vezetője. „Ez a III. fázisú vizsgálat bebizonyíthatja, hogy a florbetaben egy új eszköz lehet az agyi béta-amiloid lerakódások kimutatására élő betegekben. Azáltal, hogy a béta-amiloid lerakódások már a beteg élete során kimutathatók, várhatóan jobban és korábban állapítható meg ez a súlyos betegség, ez pedig lehetővé teszi, hogy a kezelés korábban megkezdődjön és célzottabb legyen.”
 
A florbetaben 
A florbetaben egy nem törzskönyvezett PET nyomjelző, amely specifikusan a béta-amiloid lerakódásokhoz kötődik. Ezek az elváltozások (plakkok) az agyban lerakódó fehérjékből állnak, amelyek az Alzheimer-kór alapvető kórjelzői. Mivel a béta-amiloid fehérjék agyi lerakódása új, jelenleg fejlesztés alatt álló terápiás beavatkozások célpontja is, a florbetaben ezek megvalósításában is segítséget nyújthat.
 
A II. fázisú vizsgálat eredményei
A II. fázisú vizsgálat célja a florbetaben hatékonyságának és biztonságosságának meghatározása volt az agyi béta-amiloid lerakódások PET-tel végzett kimutatása/kizárása során enyhe-közepes, valószínűleg Alzheimer-kóros (55 évesnél idősebb) betegeknél, illesztett életkorú egészséges önkéntesekhez képest. Az eredmények megmutatták, hogy a klinikai diagnózis szerint az eljárás szenzitivitása kb. 80%-os, vagyis a klinikai kép alapján feltételezett Alzheimer-kóros betegek 80%-ánál mutattak ki florbetaben alkalmazásával béta-amiloid lerakódást. Ezek az eredmények összhangban voltak a biztos, halál után végzett szövettani diagnózist a klinikai diagnózissal összevető tanulmányokkal.
 
A III. fázisú vizsgálat 
A III. fázisú vizsgálatban  PET-vizsgálat során felmérik a készítmény biztonságosságát, illetve azt, hogy a florbetaben regionális halmozódásának vizuális és kvantitatív értékelése mennyire szenzitív és mennyire specifikus.  Várhatóan 400 beteg kerül majd be a vizsgálatba. A vizsgálat 2011-re zárul le, a szövettani vizsgálatok miatt az eredmények kiértékelése 2014-re várható.
 
Forrás: Sajtóközlemény

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink