hirdetés
hirdetés
2021. május. 10., hétfő - Ármin, Pálma.
hirdetés

Ellenőrzik a szezonális strandokat

Az ÁNTSZ folytatja a szezonálisan üzemelő medencés közfürdők közegészségügyi ellenőrzését, beszámolnak eddigi tapasztalataikról. 

hirdetés

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal összesítése szerint jelenleg 568 medencés közfürdő működik az országban, ezek többsége, mintegy háromszáz csak szezonálisan üzemel. A szezon kezdetéig csaknem a fürdők felét ellenőrizték, a júniusban nyitó medencés fürdők vizsgálata pedig jelenleg is zajlik – derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből.

A szezonálisan üzemelő medencék, illetve medencés fürdők többsége a kedvezőtlen időjárás miatt májusban még nem nyitotta meg kapuit. Elmondható, hogy a magyarországi fürdők száma az elmúlt években kis mértében csökkent, ugyanakkor a szezon előtt ellenőrzött fürdőegységek száma folyamatosan emelkedik. Az ellenőrzött fürdők, strandok többségénél a közegészségügyi feltételek megfelelőek voltak, míg az esetleges hiányosságokra az egészségügyi hatóság minden esetben felhívta az üzemeltetők figyelmét.

A szezon megkezdése előtt ellenőrzés alá vont medencés közfürdők esetében a szezon megkezdéséhez szükséges javítási, karbantartási munkákat már elvégezték (gépészeti berendezések felülvizsgálata, gépházak rendbetétele, szükséges festési, mázolási munkák elvégzése, szűrőrácsok pótlása, cseréje, vizes helyiségek felújítása, csempe-, és burkolathiányok megszüntetése, parkosított területek és közlekedő utak rendbetétele), pusztán egy-két esetben merült fel ilyen irányú kifogás.

Az úszómesteri felügyelet a legtöbb fürdőben folyamatosan biztosított, az elsősegélynyújtó helyek állapota, felszereltsége és a képzett személyzet jelenléte megfelelő. A medencék környezete és a pihenőterületek gondozottak, megfelelő számú hulladékgyűjtő tartályt helyeztek ki, a hulladékot rendszeresen elszállítják a rovar és rágcsálóirtás folyamatosan történik.

A tavalyi szezon során végzett ellenőrzések alapján megállapítható, hogy a töltő-ürítő rendszerű medencék közül a vízminőségi elvárásoknak legkevésbé a termálvizes medencék és a szauna merülőmedencék feleltek meg. Ezen medencék vízminősége terén az egészségügyi hatóság mindenképpen előrelépést vár az idei szezontól.

Az idei évben június elejéig az ország egész területén 71 esetben intézkedtek a közegészségügyi felügyelők különböző szabálytalanságok miatt. Az ellenőrzésekről minden esetben jegyzőkönyv készül. Kifogás esetén az egészségügyi hatóság felszólítja az üzemeltetőt a hiányosságok pótlására, melyet a visszaellenőrzések során szerzett tapasztalatok szerint a hatóság által megjelölt határidőre szinte minden esetben orvosolnak is.

(forrás: ÁNTSZ)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink