2021. augusztus. 02., hétfő - Lehel.
hirdetés
hirdetés

Elkallódhatnak súlyos szívbetegek?

Nálunk kevesebben várnak szívátültetésre, mint más országokban - derül ki az adatokból. Tavaly például 17 esetben nem tudták felhasználni a beültethető szívet, mert nem jelentkezett elég beteg - hangzott el az MR1 Kossuth Rádióban.

A múlt évben 21 súlyos szívelégtelenségben szenvedő beteg kapott új szívet, 17 esetben viszont a beültethető szívet nem tudták felhasználni, mivel nem volt elegendő beteg a várólistán. Szabolcs Zoltán, a szívtranszplantációs várólista elnöke azt mondja, egyidejűleg 8-11 beteg vár Magyarországon szívre, ez nemzetközi összehasonlításban nagyon alacsony szám. „Attól tartok, hogy a kivizsgáló centrumokba se kerülnek be a betegek.”

Elmagyarázta, hogy Budapest, Pest megye a pozitív példa lehet, vagyis onnan sok beteg érkezik, de Vas megyéből, Tolna megyéből, Békés megyéből viszonylag kevés kerül be a rendszerbe.

Mihály Sándor, a szervkoordinációs iroda vezetője a rádiónak azt mondta, a nemzetközi szervcseréket bonyolító Eurotransplanthoz való csatlakozási terv miatt készítettek összehasonlító statisztikákat a szív-várólistákról is. És ezek szerint, ha Magyarország az Eurotransplant átlag aktivitását szeretné teljesíteni, akkor a szív-várólistán 96 betegnek kellene lennie. „Ennek körülbelül az ötöde van jelen pillanatban a szívtranszplantációs várólistán.”

A teljes cikket az MR1 Kossuth Rádió oldalán olvashatja.

(forrás: MR1 - Kossuth Rádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Az Alkotmánybíróság óvatoskodva döntött: a kuruzslótörvény velünk marad, de nem lehet alkalmazni, mert alaptörvény-ellenes.

Mindenkinek jár az emberhez méltó élet. Ezért küzd a fővárosban hat bátor nő, akik sorstársaik helyett is harcolnak súlyos-halmozott fogyatékossággal élő gyermekeikért, és saját magukért.