hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Elindul-e a „Gólyaház” projekt?

Magántőke és közpénz találkozója a szülőágynál

Míg az egész szakma azon vitatkozik, kell-e tartanunk a magánosítástól, a privát szféra tervek sorával ott áll a rajtvonalnál. Többen már most puhatolóznak a tárcánál, vajon kedvező fogadtatásra számíthatnak-e. Dr. Rékassy Balázs, a Millennium Medicina Egészségpénztár igazgatója egy olyan projekttel melegít, amelyre egészen biztosan lesz kereslet, az pedig valószínű, hogy újabb szakmai vitákat kavar majd.

„Az anya-gyermek ház, mint itthon eddig nem létező ellátási forma lehet a köztes láncszem az otthonszülés és a hagyományos kórházi ellátás között, hiszen a kettő előnyeit egyesíti. Megtartja az intézményi kereteket, de kulturáltabb közeget nyújt, amelyben a megelőzés sokkal jobban érvényesül – érvel dr. Rékassy Balázs projektvezető. – Itt a lehetőség, hogy végre elcsituljanak az alternatív szülések körüli indulatok.” A cél nemes, kérdés azonban, hogy a szakma hogyan viszonyul majd egy ilyen elképzeléshez. Biztosan lesznek, akik továbbra is a jól bevált kórházi kereteket tartják ezután is egyedül üdvözítőnek. Ám az ötlet kiagyalói bíznak abban, hogy sok szülész-nőgyógyász meggyőzhető arról, a kismamák a Gólyaházban is biztonságban lesznek.

Terv a lelke mindennek

Az elképzelésben ugyanis egy olyan, magánforrásból kialakított anya- és gyermek-egészségügyi szolgáltató központ képe rajzolódik ki, ahol a nő attól kezdve, hogy tervezni kezdi terhességét, egészen gyermeke kamaszkoráig ellátáshoz juthat. Emberséges szülőotthon adná a keretet, és összetett csapat (védőnő, szülész-nőgyógyász, sebész, pszichiáter, iskolaorvos) a szakértelmet. „Bármennyire jól szervezett is egy szülészet, nem tud annyira hosszan és körültekintően bánni az egyénnel, mint egy erre koncentráló kisebb ellátóhely” – mondja dr. Rékassy. Az elképzelések szerint az egészségközpont nemcsak a pácienssel, de az ott dolgozókkal is másképpen bánik majd, mint egy állami kórház. Mint megálmodói állítják, nem kell attól tartani, hogy az alkalmazottak bére sínylené meg a széles körű ellátás kényszerét. „Magasabbak lesznek a fizetések, de kevesebb a munkatárs.”

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Kempf Zita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés