2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Elfogadták a képviselők a járványügyi szabályok módosítását

Az Országgyűlés hétfőn szigorította a koronavírus-járvány miatt elrendelhető hatósági házi karantén megsértésének bírságolását.

A járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos kormányzati törvénymódosítási javaslat bizottsági jelentésének vitájában Héjj Dávid (Fidesz) a törvényalkotási bizottság képviseletében azt közölte: a járványügyi karanténok tömegessé válása teszi szükségessé az adminisztratív könnyítéseket. Szükség van a karantén megsértése miatt alkalmazható szankciók módosítására is.

Arató Gergely (DK) azt mondta, pártja próbált javaslatokat tenni az észszerűsítés irányába - de azokat a kormánytöbbség elutasította, így például kezdeményezte a DK az egészségügyi dolgozók korlátlan átvezényelhetőségére vonatkozó lehetőség eltörlését. Ehelyett egy olyan vezénylési rendre lenne szükség, amely biztosítja az egészségügyben egészében a betegellátást.

Szakács László (MSZP) arról beszélt, tavasszal a magyarok nagyon fegyelmezettek voltak, ezért is várt volna most az MSZP egy olyan javaslatot, amely megfelelően szabályozza az emberek életét, és ösztönöz az előírások betartására. Ám az előterjesztésben az ösztönzés a büntetés elkerülése. Szorgalmazta továbbá a legveszélyeztetettebb munkakörökben dolgozók folyamatos állami tesztelését.

Nacsa Lőrinc (KDNP) szerint Arató Gergely memóriazavarral küzd, ugyanis a DK nem támogatott semmit a védekezéssel kapcsolatban. Ott folytatják az aknamunkát, ahol tavasszal abbahagyták.

Rig Lajos (Jobbik) szerint az helyén van, ha a járvány terjedését lassító intézkedéseket hoz a kabinet, de egy erre vonatkozó előterjesztés keretén belül "nehéz elképzelni" a játéktermi koncessziók kérdését. Ha ezt kivennék belőle, a javaslat nagy része támogatható lenne. Arról is beszélt ugyanakkor, nehezen fér bele a járványügyi intézkedésekbe, hogy futballmeccseken "egymás hegyén-hátán" vannak az emberek.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára zárszavában a javaslat legfontosabb elemének a karanténkötelezettséggel összefüggő adminisztratív terhek csökkentését nevezte. Kulcsfontosságú, hogy a karanténszabályok be legyenek tartva. Az egészségügyi dolgozók átvezényelhetőségével kapcsolatban azt mondta, erről a jogintézményről nem ez az előterjesztés rendelkezik. Hozzátette továbbá: folyamatosan a Ház elé kell terjeszteni a gazdaságot érintő, szektorspecifikus szabályokat is a válság sújtotta ágazatok célzott támogatása érdekében. A turizmus is ilyen szektor, ezért módosítanak a SZÉP-kártyára vonatkozó szabályokon. Mindig van egy indok, amelyre hivatkozva az ellenzék nem szavazza meg a járvány elleni védekezéssel összefüggő javaslatokat, zárta szavait Orbán Balázs.

A bizottsági jelentés vitája után a képviselők 117 igen szavazattal, 23 nem ellenében és 19 tartózkodás mellett elfogadták a Miniszterelnökséget vezető miniszter járványügyi változtatási javaslatait. Így az Országgyűlés több ponton módosította a koronavírus-járvány miatt elrendelhető karanténfajtákkal kapcsolatos szabályokat. Így például 50 ezer forintról 150 ezer forintra növelte a hatósági házi karantén megsértése miatt kiszabható legmagasabb bírság összegét.

A módosítások adminisztratív könnyítéseket is tartalmaznak a három karanténfajta elrendelésével kapcsolatban, mivel azokról eddig valamennyi esetben önálló eljárásban, formalizált határozattal kellett dönteni, ami nehézséget jelentett az ügyek tömegessé válása miatt. Ennek eredményeként a külföldről történő belépéskor nem kell külön közigazgatási határozatba foglalni a hatósági házi karantén elrendelését, hanem azt a törvény erejénél fogva automatikusan meg kell kezdeni.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés