hirdetés
2024. július. 08., hétfő - Ellák.
hirdetés

Életmentő algoritmus hirtelen szívhalál ellen

Életmentő algoritmust fejlesztettek a finn Tamperei Egyetem kutatói: megoldásuk a fetrendált fluktuáció analízisen – röviden: DFA2 a1 – alapszik, mely egy olyan speciális mérőszám, ami képes a pulzusszám változásait észlelni az idő során, írja a hvg.hu.

Mint a Science Alert írja, a kapcsolódó kutatásba 2794 felnőttet vontak be, akiket egy átlagosan 8,3 éves követési időszakban figyeltek meg. Az elemzés alapján arra jutottak, hogy a DFA2 a1 erőteljes előrejelzője a hirtelen szívhalálnak.

Ez az összefüggés nyugalmi állapotban a legerősebb, nem fizikai aktivitás során – hangsúlyozzák a kutatók a vizsgálat egyik számukra legérdekesebb megállapítását. A DFA2 a1-mérőszám leolvasása ráadásul mindössze egy percet vesz igénybe, és olyan érzékelők is tökéletesek hozzá, amelyek egy okosórába is beépíthetők – derül ki a JACC: Clinical Electrophysiology folyóiratban közölt kutatásból.

Az új, prediktív algoritmus sokkal pontosabb, mint a jelenlegi megoldások – a következő lépés, hogy nagyobb mintán is kipróbálják, közli a lap.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!