hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Élet és művészet a Völgyben

Fesztivál Kapolcson – már tizenötödször

A Völgy egyik vonzereje a helyszín, az élő természeti közeg. Aki a pörgést szereti, azt Kapolcs főutcáján meglelheti, de száz méterrel odébb már egy erdő alján találja magát. A környezet szabadságot sugall, itt nincs beszorítva mesterséges határok, őrző-védők és kerítések közé senki. A programoknak helyt adó hat falu összlakossága 3000, a fellépő művészeké pedig 3500 fő. A falu lakói közül 470-en dolgoznak a fesztiválon, és ha megállítunk bárkit egy kérdéssel, a maga nyugodt ritmusában válaszol, sőt lehet, hogy elmeséli az életét.

A Völgy azonban nemcsak a kulturális programokról szól, hanem olyan barátokról is, akik profitmentesen törődnek mind a fesztivállal, mind a helyszínekkel. Manapság ez is ritka. A Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet a rendezvény szervezése mellett egész évben falufejlesztéssel foglalkozik. A fesztivál jórészt a helyi lakosoknak, önkormányzatoknak, civil szervezeteknek (a Völgyben 15 év alatt 46 civil szervezet született), valamint a közönségnek és a támogatóknak köszönheti a létét, mivel évről évre anyagi gondokkal küzd. Ugyanis egyedülálló módon – talán ilyen az ókori olimpiák idején volt utoljára – igyekszik kizárni a haszonelvűséget. Az 1000 forintos napijegyért a közönség 40 programot láthat. A jegybevételt az önkormányzatok kapják, infrastrukturális fejlesztésre. Miután az évek során nem intézményesült, s nem is lett gazdasági vállalkozás a fesztivál, 1989 óta „a világ legegyszerűbb” rendezvénysorozata.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Tölgyesi Gábor
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés