hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Egységes uniós áfaszám

Megtakarítható a forgalmi adó

Újfajta áfaelszámolási rendszerrel kell megismerkedniük még a csatlakozás előtt az uniós tagállamokban tevékenykedő cégekkel szerződő magyarországi vállalkozásoknak, köztük az egészségügyi szolgáltatást, termékértékesítést végzőknek is. Ez utóbbi körben minden olyan vállalkozás érintett lehet, amely közvetlenül külföldről szerez be gépet, berendezést. Emellett például azokra a magán-rendelőintézetekre, kórházakra, klinikákra is vonatkoznak majd az uniós áfaszabályok, amelyek arra szerződnek a biztosítótársaságokkal, hogy az uniós tagállamok Magyarországon tartózkodó állampolgárait az átlagosnál magasabb szinten lássák el.

Az európai uniós csatlakozás után a közösségen belül kereskedő vagy szolgáltatást értékesítő magyar székhelyű vállalkozásoknak is rendelkezniük kell áfa-azonosítószámmal. Az érintetteknek negyedévente – várhatóan a „normál” áfabevallás mellékletében – számot kell majd adniuk arról, mikor, hova, kinek, mit és milyen tételben szállítottak, illetve honnan, mit importáltak. Az EU tudniillik rendeletben írja elő a tagállamok rendszeres információcseréjét az egymás közötti kereskedelemről, annak érdekében, hogy vissza lehessen szorítani a határellenőrzések eltörléséből adódó áfacsalás lehetőségét. Ugyanis előfordult, hogy egyes kereskedők egyik tagállamban sem fizettek forgalmi adót az értékesítések után.

A külföldi partnerrel történő elszámolásban ugyanakkor köny-nyebbséget, s akár megtakarítást is jelenthet az új azonosító. Az egységes áfaszám birtokában a magyar vállalkozás forgalmiadó-mentesen vásárolhatja meg uniós partnerétől az adott terméket, szolgáltatást, ami után a hazai szabályozás szerint fizeti meg a forgalmi adót, eladáskor pedig a magyar félnek nem kell áfát felszámolnia, ha a szerződő fél rendelkezik uniós azonosítóval. Az első üzletkötés előtt mindenképpen érdemes ellenőrizni, rendelkezik-e a partner közösségi áfaszámmal. Az a vállalkozás ugyanis, amely nem számít fel adót a számlában, holott olyan cégnek értékesít, amelynek nincs uniós azonosítója, kénytelen lesz itthon megfizetni a forgalmi adót. Akár telefonon is érdeklődni lehet bármely APEH-igazgatóságon arról, hogy a partnercég rendelkezik-e európai uniós forgalmiadó-számmal. A korábbi becslések szerint a változás megközelítően 30 ezer, az EU jelenlegi tagállamaival kereskedelmi kapcsolatban álló magyarországi vállalkozást érint.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dutka Noémi
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés